latinica  ћирилица
07/08/2020 |  10:56 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Ускоро летови из Истанбула, преко Београда, до Бањалуке

Српска национална авио-компанија "Ер Србија" и турска "Туркиш ерлајнз" постигле су споразум о успостављању код-шер летова између Београда и Истанбула, што значи да ће сарадња бити проширена и на летове из Београда за Бањалуку и Тиват, као и из Београда за друге градове у Турској.
Авион "Ер Србија", Фото: Тањуг / Ер Србија -
Авион "Ер Србија", Фото: Тањуг / Ер Србија

Код-шер уговор, који ће бити потписан у блиској будућности, покриваће дестинације из саобраћајних мрежа обје компаније.

Унапређењем партнерства, "Ер Србија" и "Туркиш ерлајнз" моћи ће да додају сопствену ознаку за лет /маркетинг код/ на летове другог партнера на релацији Београд-Истанбул, од 15. августа.

Захваљујући проширеном уговору о сарадњи, путници из Београда ће на располагању имати најбољу понуду за путовање у Истанбул, један од највећих туристичких и саобраћајних центара на свијету, а преко њега и за друге, даље дестинације.

С друге стране, заједнички летови такође ће нудити брзе и добре везе путницима који из Истанбула путују за Београд и друге градове, саопштено је из "Ер Србије".

На основу овог споразума, поред линије Београд-Истанбул, сарадња двије компаније биће проширена и летове из Београда за Бањалуку и Тиват, а из Истанбула за Анкару, Кајсери, Измир, Конију, Адану, Трабзон, Анталију, Гасишпашу, Даламан, Бодрум, Газиантеп.

Директор комерцијале и стратегије "Ер Србије" Јиржи Марек изразио је задовољство развојем сарадње са "Туркиш ерлајнзом" кроз код-шер партнерство, које ће, како је рекао, путницима обје компаније омогућити већи избор и флексибилност приликом планирања путовања.

- Увјерени смо да ће ово инспиративно и стратешки важно партнерство унаприједити међусобне економске односе двију земаља. Са великим задовољством ишчекујемо путнике партнерске компаније Туркиш ерлајнз на нашим летовима ка Београду и другим градовима које обухвата саобраћајна мрежа Ер Србије - изјавио је он.

У саопштењу се наводи да ће комплементарна структура редова летења оба авио-превозника и споразум којим се обезбјеђује њихова међусобна усклађеност, омогућити путницима да уживају у свим предностима добре повезаности на матичним аеродромима обје компаније.

Саобраћајна мрежа "Туркиш ерлајнза", која обухвата више земаља и иностраних дестинација од било које друге авио-компаније на свијету, тренутно опслужује више од 300 путничких и робних дестинација у 127 земаља.

Од свог оснивања 1927. године, "Ер Србија" је лидер у ваздушном превозу југоисточне Европе. Током 2019. године, "Ер Србија" је увела 23 нове дестинације широм Европе и Африке, које опслужује из три саобраћајна центра у Србији.

"Туркиш ерлајнз", компанија основана 1933. године, са тадашњом флотом од пет авиона, чланица је "Стар алијансе" /глобална алијанса авио-компанија/, сада има флоту од 361 летелице за путнички и робни превоз, којом опслужује 319 /269 иностраних и 50 домаћих/ дестинација широм свијета.

"Ер Србија" је под тим именом покренута као национална авио-компанија Србије у октобру 2013. године.

Из три аеродрома у Србији /Београд, Ниш, Краљево/, обавља или планира да лети ка више од 60 дестинација у Европи, на Блиском истоку, у Сјеверној Америци и Африци у путничком и превозу робе.

Нуди и друге дуголинијске и међународне дестинације у Азији, Аустралији, Сјеверној Америци и Африци посредством својих код-шер партнера и стратешког партнера, компаније "Етихад ервејз", са учешћем у власништву од 49 одсто компаније.

Флота "Ер Србије" обухвата једну широкотрупну, 13 ускотрупних и пет турбоелисних летјелица.