latinica  ћирилица
07/08/2020 |  11:50 | Аутор: СРНА

Черкез: Ситуација тешка, али још је под контролом

Помоћник федералног министра здравства Горан Черкез рекао је да је стање у вези са тренутном епидемиолшком ситуацијом доста тешко, али да је под контролом.
Горан Черкез -
Горан Черкез

Черкез је истакао да велики прилив пацијената у болнице не представља проблем само због недовољног броја кревета, него и због мањка особља које треба да лијечи хоспитализоване.

- Потребно је урадити и додатне напоре да се стабилизује ситуација. Потребан је и већи и јачи ангажман инспекција, као и Министарстава унутрашњих послова - рекао је Черкез, напомињући да је евидентно да постоји кршење мјера и да инспекција на томе ради.

У Влади ФБиХ је одржан радни састанак на позив премијера Фадила Новалића, којем су присуствовали представници Федералне управе цивилне заштите, Министарства унутрашњих послова, Управе за инспекцијске послове, те Министарства здравства ради размјене информација о тренутној епидемиолошкој ситуацији, те предузимања и праћења мјера у борби против вируса корона.

Черкез је поручио да постоји низ инструмената на располагању кантонима у борби против вируса, а да то није изолација коју не би могли издржати, као ни брзо ширење заразе, преносе федерални медији.

На радном састанку је договорено да се у понедјељак, 10. августа, федерални премијер састане с премијерима кантона, министрима здравства, те представницима Федералне управе за инспекцијске послове, Цивилне заштите и са два предсједавајућа Парламента ФБиХ како би разговарали о мјерама и појачању активности на спречавању ширења вируса.