latinica  ћирилица
07/08/2020 |  12:39 | Аутор: СРНА

Београд ће у Бриселу тражити формирање заједнице српских општина

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће када буде ишао на нову рунду разговора Београда и Пришитне у Брисел 7. септембра тражити испуњење бриселског споразума из 2013. године и формирање заједнице српских општина, који је потписан под окриљем ЕУ.
Београд  (Фото:mapio.net) -
Београд (Фото:mapio.net)

- Мене брине што не разговарамо о стварним, суштинским проблемима на тему Косова и Метохије, а не формалним. Дијалог у Бриселу до сада није био суштински, него је циљ само да се избаци неки папир - рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је додао да ће зато он да извуче папир из 2013. потписан под окриљем ЕУ у Бриселу, за оснивање ЗСО, да се прво испуни оно што је потписано, те додао да је то рекао и америчком звнаичнику Метјуу Палмеру, и европском изасланику Мирославу Лајчаку и пред представницима Приштине.

- Онда ћемо да видимо шта ћемо и како даље. Нећемо да излазимо из дијалога, хоћемо стварни дијалог, а не да нам стално говоре како ће да нас признају. То нас не интересује, јер је Србија међународно призната земља - каже Вучић.

Он је навео да САД и Њемачка нису крили да им је циљ независно Косово и да гледају како да Србију "увуку" у то.

Вучић је рекао да Србија жели добре односе са Хрватском, помирење, али не засновано на понижењу Србије и нагласио да једино што Београд тражи јесте добар однос према Србима.

Коментаришући присуство представника Срба Бориса Милошевића на хрватској прослави "Олује", Вучић је рекао да је Србија имала комеморативни скуп туге и жалости, док је у Книну била прослава такозваног "дана побједе", на којој су присуствовали и неки Срби.

- Они су ту одлуку донели сами и пре него што су нас обавестили суштински, али њихова одлука неће променити однос Србије и Српске. Покажите ми иједан Хрватски медиј који је рекао неку пристојну реч о ономе што се дешавало на скупу у Рачи - рекао је Вучић.

Он је навео да и у Србији постоје медији који мисле да ће бити више "ин" уколико се додворе загребачкој чаршији, али да он није нити ће пружити подршку за тај чин.

- Србију нећете успети да увлачите у прославу `Олује`. То што желите да кажемо да `Олуја` није злочин, ја никада нећу рећи. За мене је то највеће етничко чишћење на тлу Европе после Другог светког рата. Ако неко зна за друго, нека ми каже - рекао је Вучић.

Он је навео да Србија и Београд показују добру вољу и у нормализацији односа са Хрватском, те да са Загребом жели најбоље односе, а да од Хрватске не тражи ништа осим да се опходе према српском народу са поштовањем.

- У реду је да се миримо, али да то славимо, не пада ми на крај памети. А они који славе нека објашњавају народу шта су то славили - додао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарао са оцем дјеце која су погинула на Петровачкој цести, у "Олуји“, као и да ће гледати да се тој породици помогне колико буде потребно и да оне буду заборављени дјечак и дјевојчица који су били криви само зато што су Срби и што су били у избјегличкој колони.

Вучић је рекао да је у Србији десетоструко мање инцидената на националној основи против Хрвата и њихове имовине и да српска полиција одмах реагује и хапси.

Он је поводом закона о ОВК, о којем се расправља у парламенту самопроглашеног Косова, поново да је то врло лоша вијест за Србе на Космету, који ће бити изложени тешком притиску, те да ће Српска листа морати да се томе оштро супротстави и предузима одређене мјере.

Вучић је поновио да ће влада Србије бити формирана у уставном року до 3. новембра, те најавио да ће сљедеће седмице одржати други круг консултација са одређеним политичким странкама и сужавати круг за коалиционе партнере, док ће други у опозицију.