latinica  ћирилица
07/08/2020 |  13:40 | Аутор: СРНА

"Никад гора ситуација у Бихаћу"

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић изјавио је да имају свакодневни неконтролисани прилив миграната, да је на улицама, јавним површинама и по напуштеним објектима неколико хиљада људи, те да ситуација никада није била гора.
Мигранти Бихаћ - Фото: РТРС
Мигранти БихаћФото: РТРС

- Поново смо остављени сами себи у овој ситуацији. У кампу на локалитету Липа борави око хиљаду људи, а знамо да на ту локацију може бити смјештен значајно већи број корисника услуга. Тамо још нису осигурани струја и вода, иако смо у потпуности спремни за сарадњу. Суочавамо се са врло чудним понашањем и атмосфером, да не кажем игнорисањем - рекао је Фазлић.

Он напомиње да траже да се нађе рјешење, односно да се ти људи измјесте у одговарајуће прихватне центре.

- Уколико не буде брзе одговарајуће реакције надлежних, поново ћемо проблем морати рјешавати сами, јер не можемо више допустити да наши грађани живе у страху и нелагоди - истиче Фазлић.

Он каже да су доста чекали и да су сада спремни на радикалне потезе.

- Мигранти морају бити измјештени са градских улица и апсолутно нас више ништа друго не занима. Раније сам рекао да, уколико будемо принуђени, нећемо размишљати о формирању нових локација, попут Вучјака - рекао је Фазлић.

Према подацима Кантоналне полицијске управе, у Бихаћу, Цазину и Великој Кладуши тренутно борави више од 7.000 илегалних миграната, а око 4.000 их је изван прихватних центара, преносе федерални медији.

Чланови Оперативне групе за ситуацију са мигрантима у Унско-санском кантону на данашњем састанку су констатовали да су безбједносна и хуманитарна ситуација у овом дијелу БиХ вјероватно најсложеније од почетка миграцијског процеса.

Још једном су изразили незадовољство ангажманом надлежних институција БиХ, те сарадњом са међународним организацијама.

Најављени су конкретни потези Владе Унско-санског кантона, Оперативне групе и градских управа Бихаћа и Велике Кладуше.