latinica  ћирилица
07/08/2020 |  13:53 | Аутор: РТС

САД и Њемачка: Закон о заштити ОВК удар на демократију

Дипломатски представници неколико западних земаља у Приштини изразили су данас противљење нацрту закона о заштити вриједности Ослободилачке војске Косова, тврдећи да се њиме подривају слобода говора и напори да се осигура правда.
Припадници тзв. ОВК (извор: РТС) -
Припадници тзв. ОВК (извор: РТС)

Нацрт закона о заштити вриједности ОВК на дневном реду је данашње сједнице косовске скупштине.

Амерички амбасадор Филип Коснет огласио се по други пут у посљедњих седам дана, рекавши да су многи житељи Косова приватно пренијели америчкој амбасади да се не осјећају безбиједно да би јавно говорили о закону о Ослободилачкој војсци Косова због "емотивно набијене атмосфере" коју носи јавна расправа о ОВК. 

- Замислите колико би се грађани суздржавали када би закон био усвојен - навео је Коснет у ауторском тексту објављеном тим поводом у приштинској штампи.

- Вјерујем да овај закон, без обзира на циљеве, није у складу са опредјељењем за основне слободе које су у сржи устава Косова. Усвајање закона, у садашњем облику, ослабило би косовску демократију - написао је Коснет.

И у амбасадама Њемачке и Швајцарске реаговали су против нацрта закона.

- У демократском друштву не би било добро гушити расправе ограничавајући их кривичним законом - написао је њемачки амбасадор Јорн Рохде.

Швајцарска амбасада је саопштењем изразила забринутост да би закон могао да поткопа слободу изражавања, и позвала косовске лидере да пронађу друге начине да покажу поштовање према ОВК.

- Предложени закон може да изазове застрашивање код неких грађана Косова и омета друге процесе усмјерене на суочавање са прошлошћу - наводе из Амбасаде Швајцарске.