latinica  ћирилица
07/08/2020 |  14:05 | Аутор: СРНА

Проусташке изјаве показале штетност одлуке да Милошевић оде у Книн

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да проусташка, али очекивана изјава хрватског министра ветерана Томе Медведа да се Срби суоче са "великосрпском политиком и са злом које су починили деведесетих година", потврђује колико је била штетна одлука представника Срба у Хрватској да оду на прославу 25. година од злочиначке акције "Олуја".
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

- У питању је један у низу доказа да се хрватски народ није суочио са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу, да није одбацио проусташку политику Фрање Туђмана и да је темељ данашње Хрватске усташтво и НДХ - истакао је Линта у саопштењу.

Он је додао да је хрватски премијер Андреј Пленковић, између осталог, цинично рекао да је акција "Олуја" значила и за Србе крај рата и створила услове за њихов повратак у Хрватској, што представља скандалозну провоакцију и понижење крајишких Срба.

- Добро је познато који су били циљеви и посљедице злочиначке акције "Олуја" и шта је Хрватска све учинила да спријечи масован и одржив повратак протјераних Срба - напомиње Линта.

Он истиче да наведене изјаве Пленковића, Медведа, као и изјаве других хрватских званичника, само потврђују колико је била апсолутно штетна и неразумна одлука руководства СДСС-а на челу са Милорадом Пуповцем да донесе одлуку да Борис Милошевић оде у Книн и тиме призна да је злочиначка акцију "Олуја" била легитимна и легална војна акција.

- Руководство СДСС-а, Пуповац и Милошевић су овом срамном и неморалном одлуком званично прихватили Декларацију о Домовинском рату коју је Хрватски сабор једногласно усвојио 2000. године и која је програмски документ за сваку хрватску власт, све хрватске грађане, државне и друштвене институције, странке, синдикате, удружења и медије - додао је Линта.

Према тој декларацији, подсјећа Линта, Србија, ЈНА и крајишки Срби су тобоже извршили оружану агресију на Хрватску која је водила легитиман и ослободилачки рат у којем се бранила од великоспрске агресије.