latinica  ћирилица
07/08/2020 |  14:10 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Протест против градње малих ХЕ на Бјелави

У Буковици, код Фоче, данас је одржан протест Удружења грађана "Бјелава" против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.
Фоча: Протест против градње ХЕ - Фото: СРНА
Фоча: Протест против градње ХЕФото: СРНА

Под слоганом "Сачувајмо ријеке Фоче", еколошки активисти још једном су се успротивили градњи три електране на сливу Бјелаве, десне притоке Дрине, истичући да концесионар предузеће Србињепутеви на овај начин уништава природну средину, а да истовремено не поштује законске прописе и да није ријешило имовинско-правне односе са власницима парцела.

Демонстранти су затражили да се зауставе сви радови у овом сливу, да се водотокови врате у првобитно стање, да се укине дозвола за геолошка истраживања на Бјелави и Малој Бјелави, за коју наводе да је издата упркос неријешеним имовинско-правним односима.

Они тврде да се на Великој Бјелави радови изводе без концесије и изван области обухваћене дозволом о геолошким истраживањима.

Члан Удружења "Бјелава" Јован Дракул подсјетио је да је све почело још у марту, у вријеме почетка епидемије вируса корона и полицијског часа, када је инвеститор пробијањем пута уз ријеку посјекао, према процјенама мјештана, више од 3.000 метара кубних шуме.

Он је навео да су се обраћали на више адреса надлежним институцијама, те да је прва дозвола издата 29. априла, док је иснпектор изашао дан касније и констатовао да се геолошка истраживања изводе по пропису.

- Морамо нагласити да је елементарна ствар за добијање дозволе за геолошка истраживање да се ријеше имовинско-правни односи, што овдје није случај јер је узурпирано земљиште више људи. Нико их није контактирао нити понудио откуп земље, на основу чега можемо констативати да геолошка истраживања немају основу - рекао је Дракул.

Он је нагаслио да су концесије дате за двије електране на Малој Бјелави и Бјелави, док је електрана на Великој Бјелави добила негативно мишљење надлежних институција, али да се, упркос томе, радови одвијају и на тој ријеци без икакве дозволе.

- Водоводни инспектор је 14. јула излазио на терен и наредио забрану даљих радова на току Мале Бјелаве и Бјелаве, а ми смо тражили излазак и на Велику Бјелаву. Инспектор је уопште није констатовао, као да не постоји, немогуће да то није примијетио - рекао је Дракул.

Он је додао да је додатни разлог за заустављање радова постојање воденице коју је Завод за заштиту споменика Српске заштитио као културно добро, те да у њеном окружењу не смије да дође до било каквих радова.

Власник једног од имања у сливу Бјелаве Суљо Хасанбеговић каже да му је узурпирано и уништено више дунума ливада и шуме.

- Ни са ким од нас Хасанбеговића инвеститор није направио никакав контакт. Узурпирано ми је три четири дунума ливада и околне шуме, која је такође наша. Наша имовина је на том дијелу са обје стране ријеке, ту је чак промијенио ток ријеке у дужини од око 100 метара, комплетно је уништио. Није ми јасно да неко може тако нешто да направи, а да никога не пита - рекао је Хасанбагеовић.

Мјештанин Милош Вујичић наводи да је угрожен опстанак око 200 до 300 породица које живе уз ријеку Бјелаву.

- Када нестане ријеке, на шта ће личити село, остаћемо без воде која је извор живота - рекао је Вујичић.

Подршку протестантима пружио је и Драган Булајић који се већ пет десеценија бави градњом електрана.

Он је истакао да се при градњи малих електрана не поштују основни принципи Конвенције о екологији која је потписана са Европском комисијом.

- Инвеститори из Конвенције прихватају само оно што њима одговара. Не поштују еколошке стандарде, али ни људско право да се локално становништво пита да ли је сагласно да се нешто прави. Ако постоји једно биће које је против, не треба градити - каже Булајић.

Он је додао да електране не треба да раде у вријеме малих водостаја.

- Инвеститор ће новац вратити тиме што ће повећати инсталацију и са повећаном инсталацијом он технолошки неће моћи радити у вријеме малих вода. Држава мора направити систем који ће обезбиједити градњу оваквих објеката према свјетским стандардима. Сада је најбоље засутавити све ово, сјести и договорити се - рекао је Булајић.

Власник предузећа Србињепутеви Гордан Павловић није желио ништа да коментарише за медије у вези са градњом електрана и протестима грађана.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Менсуд Јахић каже да је надлежност за издавање свих дозвола на републичком нивоу, док општина даје мишљење које није обавезујуће.

Он је навео да је, имајући у виду незадовољство грађана и цијенећи ову проблемтику, начелник општине Радисав Машић донио одлуку да се формира комисија која ће идуће седмице на терену утврдити чињенично стање са тендецијом да се обуставе све активности на градњи и на припремним радовима на хидроцентралама све до добијања ставова надлежних републичких органа.

- Преузимамо обавезу да утврдимо шта се дешава, да успоставимо конатакте са републичким органима и донесемо одуку у домену наших овлаштења - рекао је Јахић.

Учесници протеста истакли су да је њихову петицију за заустављање градње малих електрана на Бјелави потписало више од 3.000 Фочака.

Поручили су да ће наставити да се боре за ријеке Фоче, а најавили су да ће на наредној сједници Скупштине општине одборници разматрати овај проблем.