latinica  ћирилица
07/08/2020 |  15:57 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Болнице располажу довољном количином опреме; Набавка се врши у континуитету (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима одржаo је данас у Административном центру Владе Републике Српске састанак са свим директорима болница у Републици Српској.
Састанак у Министарству здравља Српске (Фото: Министарство здравља) -
Састанак у Министарству здравља Српске (Фото: Министарство здравља)

Састанку су присуствовали и руководиоци Института за јавно здравство и Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Тема састанка била је тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској, функционисање и капацитети у болницама и спровођење противпандемијских мјера заштите становништва и мјера заштите у здравственим установама.

На састанку је било ријечи и о спроведеним препорукама раније формираних комисија за праћење спровођења организационих, техничких, дијагностичких, терапеутских, хигијенских и других мјера за спречавање и сузбијање интрахоспиталних инфекција, које су обишле све болнице, утврдиле тренутно стање, клиничке протоколе и поштовање мјера и издале препоруке за организацију у циљу спречавања ширења вируса SARS-CoV2. Директори болница извијестили су министра о спроведеним мјерама.

Шеранић је нагласио да све болнице у Републици Српској располажу довољном количином медицинске и заштитне опреме и да четири микробиолошке лабораторије које врше тестирање на овај вирус имају довољну количину тестова, а набавка се врши у континуитету.

- Значајан изазов је организација рада тако да када се појави већи број пацијената обољелих од COVID-19 у једној општини или граду, сусједне болнице ставе на располагање своје капацитете. Универзитетски клинички центар Републике Српске је од првог дана на располагању осталим болницама по питању едукације кадра и размјене искустава. Оно што је најважније јесте да су сви пацијенти којима је потребна здравствена њега адекватно збринути и да се протоколи дијагностике и лијечења прилагођавају најновијим препорукама Свјетске здравствене организације - рекао је министар Шеранић.

Он је додао да је на састанку разговарано и о начину рада код пријема пацијента у консултативно-специјалистичке амбуланте, али и спровођењу брзих тестирања за све пацијенте који се примају на болничко лијечење, а у току је и набавка нове количине ових тестова.

- Припремамо капацитетет за наредну сезону грипа и вируса корона, која се очекује од јесени. Такође, морамо ојачати капацитете и за збрињавање пацијената код којих је потврђен нови вирус корона, а потребна им је нека врста хируршке интервенције или порода - нагласио је Шеранић.