latinica  ћирилица
07/08/2020 |  16:17 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Мјере забране нису укинуте по приједлогу Тужилаштва

Тужилаштво БиХ саопштило је да је у законом прописаном року изјавило жалбу кривичном вијећу Суда БиХ против одлуке судије за претходни поступак о укидању мјера забране Фадилу Новалићу, Фахрудину Солаку и Фикрету Хоџићу, осумњиченим у предмету "Респиратори", која је донесена по службеној дужности, а не по приједлогу Тужилаштва.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

У саопштењу је наведено да је Тужилаштво изјавило жалбу против ове одлуке јер је Суд БиХ у потпуности пропустио да утврди да ли су мјере забране испуниле сврху ради које су изречене.

Из Тужилаштва подсјећају да је Суд претходно утврдио постојање околности које указују да би осумњичени могли ометати кривични поступак контактом са свједоцима, а потом по службеној дужности изрекао мјере забране ради отклањања тих околности.

Тужилаштво наводи да Суд БиХ може донијети на закону засновану одлуку о потреби даље примјене мјера забране према осумњиченим лицима тек након што утврди резултате мјера које су биле на снази, од чега ће зависити потреба њиховог даљег постојања, укидања, пооштравања или замјене за неку другу мјеру прописану законом, те након што утврди систем контроле примјене мјера забране.

Суд има рок од три дана да по жалби Тужилаштва донесе одлуку.

Суд БиХ донио је рјешење 5. августа којим су укинуте мјере забране федералном премијеру Фадилу Новалићу, суспендованом директору Федералне управе цивилне заштите Фахрудину Солаку и власнику предузећа "Сребрена малина" Фикрету Хоџићу.

Новалић, Солак и Хоџић осумњичени су у предмету "Респиратори".

Истрага је отворена због набавке 100 респиратора из Кине за 10,5 милиона КМ, преко Пољопривредног добра "Сребрена малина".

Током истраге је извршено вјештачење респиратора, након чега је закључено да нису употребљиви у јединицама интензивне његе.

Након хапшења Новалића, Солака и Хоџића, Тужилаштво БиХ је затражило једномјесечни притвор, што је Суд БиХ одбио, те донио рјешење о мјерама забране.

Мјере су се односиле на забрану састајања са одређеним лицима у вези са овим предметом, контактирање са свједоцима, као и међусобно састајање и контактирање.