latinica  ћирилица
07/08/2020 |  16:49 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Додик: Срби у Хрватској обесправљени; Јавна тајна да је слобода Готовине плаћена

Хрватском злочиначком војно-полицијском акцијом "Олуја" Срби су у тој земљи од конститутувног народа постали мала, обесправљена, заједница. Поновио је ово данас у изјави за Радио Републике Српске, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он, није хтио да коментарише најаву хрватског премијера Андреја Пленковића, који је, наводно, одлучио је да у септембру присуствује обиљежавању годишњице страдања српских цивила у Вариводама током посљедњег рата.

Додик је нагласио да је "Олуја" била смишљена акција којом су са својих вјековних огњишта протјерани Срби и да зато етничко чишћење нико није одговарао.

- Та акција “Олуја” није нешто само да се на овај или онај начин обиљежи у Хрватској. То је питање укупних српско-хрватских односа. Одлазак потпредсједника Владе, Бориса Милошевића у Книн на обиљежавање Хрватска је искористила да покаже квази-демократско лице. Милошевићев одлазак тамо није била лака одлука, али он је то одлучио и то је био његог избор. Срби су прије тамо били конститутиван народ, а сада су заједница само. Више од 220 хиљада Срба и двије хиљаде убијених и несталих биланс су те акције за коју нико није одговарао. Јавна је тајна да је дато на десетина милиона евра да се плати слобода генерала Готовине - закључио је Додик за Радио Републике Српске.