latinica  ћирилица
07/08/2020 |  16:57 | Аутор: СРНА

Циљ - обезбиједити најсигурнију вакцину за грађане

Србија ће имати пола милиона доза вакцина против грипа, а када је ријеч о вирусу корона, обезбиједиће по своје грађане најбољу и најсигурнију вакцину, када то буде могуће, саопштено је данас из Кризног штаба Владе Србије.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Набавка вакцина против сезонског грипа уговорена је прије пандемије вируса корона, а све што се дешава у вези будуће вакцине против вируса корноа се озбиљно прати, речено је на конференцији за новинаре.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је, на питање о информацији да ће Русија за пет дана, односно у сриједу, 12. августа, регистровати вакцину против вируса корона, рекао да Србија у свим земљама прати све што се дешава у вези нове вакцине.

- Покушаћемо грађанима Србије да обезбиједимо оно што је најбоље за њих. Свака вакцина мора да прође низ строгих контрола домаћих надлежних тијела - рекао је Гојковић.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се тренутно 168 вакцина против вируса корона налази у разним фазама клиничког испитивања, те да је њих шест у трећој, односно завршној фази.

Тепавчевићева је напоменула и да та завршна фаза за испитивање нове вакцине може да буде дугачка.

- Једна од вакцина јесте и она коју сте поменули, али хајде да сачекемо да буде регистрована - рекла је Тепавчевићева.

Она је истакла да је угворена набавка 350.000 доза вакцина против грипа, прије почетка епидемије вируса корона, а да ће домаћи Институт "Торлак" произвести још 150.000 доза.

- Уколико буде потребно, набавићемо их још - поручила је Тепавчевићева и упозорила на опасност "укрштања" сезонског грипа и вируса корона.

Тепевчевићева је рекла да ће исте мјере превенције за вирус корона важити и у сезони грипа, која је најизраженија од краја октобра до почетка марта.