latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:09 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Наредне седмице план вакцинације против вируса корона (ВИДЕО)

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, тестирано је 292 лабораторијских узорака, а вирус корона потврђен је код још 84 лица.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Пријављена су четири смртна случаја, а међу њима и 35-годишњак који, кажу љекари, није имао других обољења. За струку је то црвена лампица, разлог за забринутост и повод за позив на додатни опрез и строго поштовање мјера превенције.

Одговорност – кључна ријеч и модел понашања који здравствени радници траже од грађана. Из дана у дан бројеви расту, па ситуацију љекари сада оцјењују као забрињавајућу. Посебно упозорава вијест да је у УКЦ-у преминуо 35-годишњак који није имао хроничних болести.

- Температура преко 40 степени, на све мјере које предузимамо не пада. Након пар дана плућа се оштете, болесник не може да дише, оно што је застрашујуће је да је доминантан симпром недостатак ваздуха, како ми то зовемо, глад за ваздухом - рекао је Пеђа Ковачевић начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске.

Осим плућа, каже Ковачевић, вирус све чешће напада и бубреге. Са растом броја позитивних расте и број критичних случајева. Због тако лоших показатеља шест удружења пацијената придружила су се љекарима УКЦ-а у позиву и апелу грађанима.

- Овај пут не тражим ништа. Не тражим ни крв, ни материјалну помоћ нашој дјечици, тражим само једно, а то је да покажете епматију, да само ставите маску - поручила је Вита Малешевић из Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести

Ведран Пузовић из Удружења обољелих од дијабетеса истакао је да дијабетичари долазе у велики проблем због немогућности доласка до ендокринолога и тако угрожавају здравље.

Међу 84 новопотвђена случаја, највише - 16 је из Пала, од тога седам из дома за стара лица. Да разлога за бригу има показује и број хоспитализованих. У болницама широм Српске збринуто је 257 пацијента позитивних на ковид 19.

- У посљедњих 14 дана, број лица у болницама се креће негдје између 250 - 280 што је био максимум у једном дану у оквиру самог збрињавања пацијената у болницама. Оно што јесте изазов је организовати редовну здравствену заштиту - сматра Ален Шеранић министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Изазов је организовати и рад медицинског кадра ангажованог на сузбијању пандемије, с обзиром на то да управо они од почетка кризе најизложенији због чега често раде прековремено и без могућности коришћења права на годишњи одмор. Посебан је проблем и то што све више младих оболијева, а њих је, у поређењу са старијима од 65 година, теже дисциплиновати.

- Млађе особе које имају највише контаката, имају и највећу тенденцију, највећи број позитивности. Ово није боба која ће трајати наредних седам дана, већ сигурно наредних мјесеци, у складу са тим морамо поштовати препоруке - нагласио је Бранислав Зељковић директор Института за јавно здравство Републике Српске.

А препорука је и искреност у тренутку потврде присуства вируса. Медицински радници посљедњих дана биљеже и недостатак те особине.

- У задње вијрме оно што нам се пријављује. Велики број људи који долазе са симптомима, јер су били у контакту са позитивном особом, а да тај контакт нико није пријавио. Дакле, апелујемо да се пријављују особе са којима сте били у контакту ако сте позитивни, како бисмо зауставили ширење пандемије - нагласила је Јела Аћимовић епидемилог.

Најједноставнија мјера ипак остаје ношење маске, одржавање физичке дистанце и редовне хигијене. Ово прво посебно је важно и због јесени са којом долази и сезона вируса.

- Маска коју носимо нас штити од свих актуних респираторних инфекција, више нећемо говорити ни о корони, него ћемо говорити и о инфлуенци, и о другим респираторним вирусима - додао је Шеранић.

У наредним данима говориће се и о понашању на базенима, с обзриом на то да је министар најавио нова правила за купаче. До 17. августа, до када су на снази све тренутно важеће мјере, биће анализиран и захтјев угоститеља за продужење радног времена.

Коначна одлука зависиће од епидемиолошке ситуације од које ћемо, по свему судећи, одахнути тек са појавом вакцине за коју се Република Српска већ припрема, јер наредне седмице требало би да буде завршен план вакцинације, која ће за одређене групе бити обавезна.