latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:10 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија ће тражити формирање ЗСО на Космету (ВИДЕО)

Изјава Метјуа Палмера да треба јачати институције БиХ и да ће Америка наставити да ради на томе, није одраз политике Доналда Трампа, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.
Александар Вучић (Фото:Sputnik / Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото:Sputnik / Радоје Пантовић)

За Палмеров став да Београд и Приштина треба узајамно да се признају, а што је супротно досадашњој политици Ричарда Гренела, предсједник Србије каже да му је жао, јер је договор на бази економије могао бити постигнут.

Преговори са Приштином, сада су, барем до избора, враћени на то да треба да воде међусобном признању. Одговор Београда је да ће у наставку поставити услов да се формира Заједница српских општина, односно покаже неки конкретан потез.

- Сви говоре како је једино рјешење признање Косова и другог рјешења нема, као што је једино рјешење за БиХ не да Српска не да не постоји, али да полако се надлежност пребацују на централни ниво итд.. од људи у Србији тражимо да разумију тежину позиције у којој се налказимо и да покушамо што јединственије да наступамо и одбранимо своје интересе - рекао је Вучић.

Други специјални представник и представник другачије америчке политике, поново је испливао на сцену након што је миниран Гренелов "видовдански" пројекат за договор Београда и Приштине. Као реликвија из периода писања Дејтонског споразума, Палмер наставља, како је рекао Додик, политику заточеништва мјерама због којих не можемо бити слободни ни као појединци ни као народи.

- Он не жели да схвати да начин живота који су они нама ове наметунлуи није одржив и да многи људи овде не желе такав начин живота и да Срби једнако као Бошњаци и Хрвати су незадовољни концептом који су наметнули Палмер и његова структура у ранијем периоду. Већина људи то доживљаве као једно морање и као једну тјескобу - рекао је Додик.

Очигледно је да смо жртве унутрашњег сукоба у САД, и да ћемо по ко зна који пут, будућност планирати на основу резултата избора у Вашингтону, кажу аналитичари.

- Палмер је авет дубоке државе. То није ништа ново, али то није глас Америке, јер видимо шта говори нови амбасадор Њемачке. Он је Трампова струја, Гренел је Трампова струја. Палмер није трампова струја - каже Александар Павић.

Избори у Америци одржавају се у новембру. Први сљедећи састанак Београда и Приштине заказан је за септембар.