latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:11 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Још један злочин над Србима без казне; 25 година од Петровачке цесте (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Спомен-крсту у мјесту Јањила, на Петровачкој цести, обиљежена је 25. годишњица једног од највећих злочина над српским цивилима током "Олује".
Петровачка цеста - Фото: РТРС
Петровачка цестаФото: РТРС

Колону српских избјеглица из Лике и Сјеверне Далмације тада су бомбардовали хрватски "мигови" - убијено је десет цивила. За овај злочин, до данас, нико није одговарао.

Двадесет пет година је прошло од једног од највећих злочина над Србима у злогласној "Олуји". Километарску колону српских избјеглица из Лике и Сјеверне Далмације, углавном жена дјеце и стараца, код мјеста Јањила запазили су, а затим и бомбардовали хрватски мигови. У нападу је страдало 10 цивила, међу којима и четворо дјеце од шест до 13 година. Међу онима који су пуком срећом избјегли смрт је и начелник општине Доњи Лапац, Илија Обрадовић.

Фото: РТРС

Ужаса се сјећа и легендарни ратни хирург, Милован Керкез, који је у петровачкој болници тог дана спасио многе животе.

- Сви рањени и повријеђени довезени су у петровачку болницу, и хируршки су збринути. Урадили смо огроман посао и спасили све те рањене - рекао је Керкез.

Оно што посебно боли породице страдалих јесте да за овај злочин без преседана, до данас, нико није одговарао, упркос томе што су домаћим и страним судовима достављени сви докази о починиоцима. Починиоце ратних злочина над Србима нико не осуђује, истиче директор ВЕРИТАС-а Саво Штрбац.

- Имамо и један апсурд да је пред хрватским судовима гдје је преко 4.000 људи процесуирано за ратне злочине, отрилике 3% је припадника оружаних снага, а за акцију "Олуја" имамо једног осуђеног, и он је етнички Албанац - подсјећа Штрбац.

Фото: РТРС

Петровачка цеста у прошлом вијеку два пута је била мјесто страдања српског становништва, и то оба пута од истог починиоца.

Ријеч је о истој филозофији и политици коју су усташе проводиле у Другом свјетском рату, што је само поновљено и у посљедњем, поручио је предсједавајући Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ, Никола Шпирић.

- Ово је за нас свето мјесто, и ми долазимо овдје да се молимо за упокојене душе, и да позовемо генерације да не забораве - додао је Шпирић.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић поручио је да се почионици требају пронаћи и казнити како би породице жртава пронашле мир и спокој.

Фото: РТРС

Бићемо проклети ако ово зло заборавимо, а благословени ако памтимо, преносећи истину покољењима што долазе, истакао је владика бихаћко-петровачки Сергије.

- На нама је да бирамо памћење да из наших гробова једном не би изникао коров заборава, како будемо памтили, тако нека нас памте - нагласио је владика Сергије.

Захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу, код спомен-крста на петровачкој цести ускоро ће бити изграђен спомен парк с капелом.