latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:12 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Од убистава Срђана Кнежевића 22 године (ФОТО/ВИДЕО)

На данашњи дан 1998. испред зграде у којој је становао и на очиглед супруге, убијен је легендарни "Бели вук" Срђан Кнежевић, тада замјеник начелника ЦЈБ Српско Сарајево.
Сјећање на Срђана Кнежевића - Фото: СРНА
Сјећање на Срђана КнежевићаФото: СРНА

Минуле су 22 године од убиства, а Тужилаштво БиХ још није подигло оптужницу.

Куршуми "Белог вука" ни у рату нису заобилазили, више пута је рањаван, али кобни, из засједе није могао избјећи. Окружни суд Српско Сарајево 1999. године ослободио је шесторицу припадника специјалне јединице МУП-а, осумњичених за убиство Срђана Кнежевића, а ослобађајућу пресуду потврдио је Врховни суд Републике Српске.

Фото: СРНА

Од тада је предмет преузело Тужилаштво БиХ, досије блиједи, а из ове правосудне институције никада нису демантовали да су из списа нестали кључни докази, па чак ни Кнежевићеву породицу.

- Они су га убили једном физички, а други пут покушавају да га убију зато што заташкавају истину - рекао је Немања Кнежевић, син Срђана Кнежевића. Други син Коста је додао да док је њих, татиних сабораца и осталих неће дозволити да га убију други пут.

Огорчени су и саборци, Бели вукови нерадом и кукавичлуком правосудних институција БиХ , неспремношћу да уз Кнежевићево расвјетле и друга убиства која још оптерећују Пале.

- Човјека убити ради ситних интереса, политичких или финансијских, не знам шта је, али једног таквог јунака смаћи, који је био спреман жртвовати живот за Републику и да сад не потеже нико, никакво питање - навео је Јанко Шешлија предсједник Удружења "Бели вукови" Пале.

Фото: РТРС

Припаднике ове елитне јединице младост је одавно напустила. У посљедњих пола године преминула су три саборца и тешко се мире са чињеницом да нису у стању помоћи њиховим породицама. Не желе прећутати да се противе иницијативи Асоцијације стваралаца Српске, све док кажу и посљедњи борац ВРС не буде збринут.