latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:17 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Експропријација земљишта за дионицу ауто-пута од Раче до Бијељине приведена крају (ВИДЕО)

Изградња ауто-пута Београд-Сарајево, односно прве дионице од Кузмина до моста на Сави одвија се планираном динамиком. Мост на Сави и дионицу ауто-пута Рача-Бијељина финансираће Влада Србије.
Изградња ауто-пута Београд-Сарајево - Фото: РТРС
Изградња ауто-пута Београд-СарајевоФото: РТРС

Обавеза Републике Српске је да обезбиједи грађевинске дозволе што је један од предуслова за градњу, а у току је експропријација земљишта на подручју Семберије.

Експропријација земљишта за изградњу дионице ауто-пута од Раче до Бијељине дугој 17 километара је у току, а уговори о откупу до сада су потписани са 96,5 одсто власника парцела. Перо Жунић из села Бродац међу првима је потписао уговор

- Презадовољан сам. Ријеч је о два дулума и 770 метара квадратних добићу 13.875 марака - рекао је Жунић.

Република Српска треба да обезбиједи све предуслове за добијање грађевинске дозволе, а на нивоу БиХ потписан је споразум око изградње моста на Сави и граничног прелаза, тврди министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић.

- Нови гранични прелаз или боље рећи царински терминал са граничним прелазом биће на другој страни односно са стране Србије. И то ће бити заједнички гранични прилаз Републике Српске и Србије - сматра Митровић.

Нема разлога да један од највећих пројеката не буде реализован до краја 2022. године како је и планирано, категоричан је Мировић.

- Оно што је сигурно и за очекивати је да до краја 2022. из Семберије до Београда можемо с тићи за 40-так минута, брже чак него становници појединих приградских насеља у околини Београда - додао је он.

Владе Српске јуче је донијела Одлуку о финансирању, пројектовању и изградњи дионице ауто-пута Брчко-Бијељина-Рача, чија је вриједност 750 милиона марака. Дионица је подијељена у два лота. Један је од Брчког до Бијељине, а други од Бијељине до Раче.

- Видјели сте и приликом посљедње посјете Вучића за дионицу Рача- Бијељина да је речено за пројекат који кошта око 140 милиона еура, да ће Србија издвојити 100 милиона евра и зато смо подијелили у два лота - рекао је Радован Вишковић предсједник Владе Српске.

Становници из западног дијела Семберије моћи ће директно да се укључе на ауто-пут Београд-Бањалука преко петље која ће бити изграђена на дијелу саобраћајнице између Брчког и Бијељине договорено је на састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и градоначелника Бијељине Миће Мићића.