latinica  ћирилица
07/08/2020 |  19:19 ⇒ 08/08/2020 | 07:58 | Аутор: РТРС

Фоча: Протест против градње малих ХЕ на ријеци Бјелави (ФОТО/ВИДЕО)

Под слоганом "Сачувајмо ријеке Фоче" у Буковици, код Фоче, одржан је протест Удружења грађана Бјелава против градње малих хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава.
Фоча: Протест против градње ХЕ - Фото: СРНА
Фоча: Протест против градње ХЕФото: СРНА

Истакнуто је да концесионар предузеће Србињепутеви на овај начин уништава природну средину и да не поштује законске прописе и да није ријешило имовинско-правне односе с власницима парцела.

Затражили су обустављање радова, враћање водотокова у првобитно стање, укидање дозвола за геолошка истраживања на Бјелави и Малој Бјелави. Тврде да је издата упркос неријешеним имовинско-правним односима,као и да за Велику Бјелаву инвеститор није добио концесију и дозволу за геолошка истраживања. Подсјећају да је све почело на почекту пандемије када су на снази биле ванредне мјере.

Фото: СРНА

- Имамо доказе да је то већ рађено у марту, а прва дозвола се помиње датума 29.априла., а инспектор је изашао дан касније, 30.априла и констатовао да је све по пропису да се раде геолошка истраживања - рекао је Јован Дракул Удружење грађана Бјелава Фоча.

Износе и да су инспектори направили више неправилности. Из Републичке управе за инспекцијске послове, одговарају да су инспектори у више наврата излазили на терен и у складу са утврђеним стањем на терену доносили мјере. Власници земљишта изражавају незадовољство због тога што је инвеститор ушао без дозволе у њихове посједе.

- Стално говоре да треба зауставити младе да остану на својој земљи, а управо сада се ради да се селимо одавде. Овдје је угрожено 200 људи. Кад нестане ријека нестаће село - каже мјештанин Милош Вујичић.

С протест које је подржало више партнерских удружења, порука : поштовати све еколошке прописе и нема ништа без сагласности мјештана.

- У овом моменту најбоља је варијанта зауставити ово све ,сјести и договорити се на који начин се може градити - истакао је Драган Булајић стручњак за градњу хидроелектрана. 

Из Србиње-путева нису жељели да коментаришу све наводе. У Министарству енергетике Српске кажу да је Влада Српске додијелила концесију за изградњу и коришћење мини хидроелектрана Бјелава и Мала Бјелава и да су одобрили геолошка истраживања.

Захтијевају од свих институција да онемогуће било кога ко изван одобрених услова угрожава животну средину. Из Удружења Бјелава поручују " истрајаћемо у борби за очување ријека" и да очекују да ће о овоме расправљати Скупштина општине на сљедећем засједању.