latinica  ћирилица
07/08/2020 |  20:36 ⇒ 08/08/2020 | 12:40 | Аутор: СРНА

У Бијељини отворена изложба "Дјеца Донбаса"

У бијељинској галерији вечерас је отворена умјетничко-документарна изложба фотографија "Дјеца Донбаса", аутора Ирине Лашкевич из Доњецка и Дена Левија из Москве.

Изложбу организују Удружење "Славјаносербија" из Београда, Центар за културу "Семберија" и Српско-руска заједница "Завет".

Према ријечима Олге Милуновић, предсједника Удружење "Славјаносербија", изложба је настала као резултат историјских веза Србије и Русије.

- Донбас је често у Србији и не само у вези са проблемом који сада тамо имамо. Изложба је настала послије 2014. године када нам се обратила ауторка са информацијом да је баш тада била на територији Донбаса и да је направила ову изложбу за коју смо се заинтересовали - рекла је Милуновићева.

Она је истакла да је након што је први пут видјела изложбу осјетила да се опет понавља нешто што није тако давно било и на просторима Републике Српске, у Крајни посебно, јер догађаји као да се "пресељавају са ове територије на територију Донбаса".

Она је навела да је акција "Олуја" у Крајини почела 1995, додајући да је слична ситуација била у Донбасу 2014. и да се "стално понавља страдање дјеце, колоне, збијегови".

- И кад гледамо те колоне обично видимо дјечија лица која су уплашена, плачу, која су у блату и немоћи, а пред њима се немоћне мајке. Та ситуација слична је и тамо, а та асоцијација покренула нас је да ову изложбу покажемо свијету који мора да зна шта се дешава у бившој Југославији, Србији, БиХ, Украјини - није битно гдје у свијету, битно је да ми одрасли сносимо одговорност за све што се дешава нашој дјеци - додала је Милуновићева.

Према њеним ријечима, изложба јесте документарна, али и умјетничка јер је аутор "итекако успио да пренесе емоције сваког дјетета понаособ и да снажну поруку о страхотама рата, управо путем њихових тужних, забринутих, уплашених лица".

Предсједник Српско-руске заједнице "Завет" Саво Цвијетиновић рекао је да је Бијељина први град у Републици Српској у којем је постаљена изложба која је претходно обишла 20-ак градова у Србији.

- Изложба је настала као резултат наше сарадње са удружењима у Русији, а овдје се ради о дијелу Украјине са којим, такође, имамо сарадњу, са њиховим удружењима. Интересантна је чињеница да је још у 18. вијеку већа група Срба пресељена у Доњецк, а у договору између Аустрије и Русије и ту су доста дуго, све до Совјетског савеза уживали одређену аутономију у царској Русији - рекао је Цвијетиновић.

Он је навео да ће ова изложба бити показана у свим већим градовима у Републици Српској.

Седамдесетак црно-бијелих фотографија дјеце која су преживјела ратне страхоте током три године у зонама украјинског Донбаса шаљу јасну поруку коју су прије двије и по деценије слала и дјеца Крајине, поручено је на вечерашњем отварању изложбе која ће у бијељинској Галерији бири постављена до 17. августа.