latinica  ћирилица
07/08/2020 |  21:41 ⇒ 08/08/2020 | 07:59 | Аутор: ФОНЕТ

Њемачка и Француска напустиле преговоре о реформи СЗО због наметања САД

Њемачка и Француска напустиле су преговоре о реформи Свјетске здравствене организације због покушаја Сједињених Америчких Држава да воде главну ријеч у преговорим иако је Вашингтон раније одлучио да Америка напусти ту организацију.
Свјетска здравствена одрганизација (Фото: i1.wp.com) -
Свјетска здравствена одрганизација (Фото: i1.wp.com)

Потез Њемачке и Француске ударац је америчком предсједнику Доналду Трампу јер се Вашингтон, тренутно предсједавајући Г7, надао да ће у септембру објавити заједнички план за реформу СЗО, два мјесеца пре америчких предсједничких избора.

Сједињене Државе су у јулу обавијестиле да ће напустити СЗО за годину дана, након што је Трамп оптужио ту организацију да је превише блиска са Kином и да лоше управља пандемијом вируса корона, што је СЗО одбацила.

- Нико не жели бити увучен у реформски процес и добити за то нацрт од земље која је сама управо напустила СЗО - рекао је један високи европски званичник и учесник преговора.

На питање да потврде одлуку Париза и Берлина, портпароли влада Њемачке, Француске, Британије и Италије нису имали коментаре.

У међувремену, француско министарство здравља је саопштило: "Сједињене Државе не би смијеле бити предводник у реформи СЗО након што су објавиле да намјеравају да напусте ту организацију", преносе агенције.