latinica  ћирилица
08/08/2020 |  10:29 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Кошарац чека одговор од Турковићеве у вези са Тговском гором

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и даље чека одговор министра иностраних послова Бисере Турковић о повлачењу њене одлуке о формирању експертског и правног тима у вези са одлагањем радиоактивног отпада на Трговској гори.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Више од мјесец дана чекам на повратну информацију министра Бисере Турковић. Након што је у неколико наврата тражила да се са сједница Савјета министара повуче одлука о именовању експертског тима, 9. јула упутио сам јој позив на консултативни састанак да би покушали ријешити евентуалне дилеме у вези са овим питањем. До данас нисам добио њен одговор - изјавио је Кошарац.

Он је навео да је у међувремену организовао нови састанак Координационог тијела за Трговску гору, на којем је са ентитетским министрима Сребренком Голић и Едитом Ђапо, те директором Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Маринком Зељком договорио да од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије затраже да са њима и Турковићевом организује консултације.

- Узимајући у обзир спремност и опредијељеност предсједавајућег Тегелтије ријешимо ово отворено питање са Хрватском на добробит свих грађана, посебно оних који живе у сливу Уне, дубоко сам увјерен да ће и он уложити додатне напоре да превазиђемо потенцијалне несугласице - нагласио је Кошарац.

Он је навео да Турковићева треба да одговори зашто је напрасно промијенила став.

- Да ли је разлог национална структура становништва која живи у општинама у сливу Уне? Ја људски не могу да прихватим и не желим да вјерујем да њени потези имају такву позадину и конотацији - рекао је Кошарац за Ослобођење.

Када је ријеч о проблемима произвођача млијека и меса, који траже да се у наредна три мјесеца забрани увоз пољопривредних производа због вишкова који су настали у посљедње вријеме, Кошарац је истакао да се на основу аргумената и чињеница мора утврдити да ли је дошло до поремећаја на тржишту.

Он је додао да подаци којима располаже говоре да је увоз у овој години смањен за близу десет одсто у односу на прошлу годину.

Кошарац је навео да ће Сектор за спољну политику и страна улагања министарства на чијем је челу затражити став од свих релевантних институција и надлежних ентитетских министарстава у вези са доношењем мјера ограничења увоза свјежег и расхлађеног меса, као и да је од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражио појачане контролне активности у вези са увозом ове робе.