latinica  ћирилица
08/08/2020 |  11:57 | Аутор: Глас Српске

У новом формату стартује Прва фудбалска лига Српске

Послије пет мјесеци закотрљаће се лопта и на прволигашким теренима Републике Српске, а у новој сезони умјесто досадашњих девет играће 16 прволигаша.
Фудбал - Фото: илустрација
ФудбалФото: илустрација

Циљ реорганизације такмичења је био да се прволигашки фудбал врати у некадашње центре и бар према најавама очекује нас изузетно занимљива сезона у којој је по оцјенама свих учесника, али и јавности, Рудар Приједор апсолутни фаворит за прво мјесто и повратак у Премијер лигу.

Изабраници Бориса Савића у првом колу ту улогу покушаће да оправдају на бањалучком "Предграђу", гдје ће их данас од 17 часова угостити Жељезничар.

- Већ и прије старта сезоне проглашени смо за највећег фаворита шампионата. Од те улоге не бјежимо, али квалитет за прво мјесто и повратак међу премијерлигаше морамо показати на терену - нагласио је шеф стручног штаба Приједорчана Борис Савић.

Он на премијери очекује веома тежак и неизвјестан меч.

- Биће за већину мојих играча то ново искуство, јер не играмо на природној подлози на коју је домаћин већ навикао. Међутим, очекујем да се веома брзо прилагодимо и у сусрету са веома младом, али и атрактивном екипом стигнемо до цијелог плијена. У сваку утакмицу ћемо улазити са жељом да побиједимо и тако ће бити и овог пута - рекао је Савић.

Тренер Жељезничара Зоран Ћургуз је истакао једну занимљивост.

- На посљедње двије премијере у првенству играли смо са Борцем, па са Крупом и те двије екипе су постали шампиони. Можда ће тако бити и овог пута, али је сигурно да ћемо скупо продати кожу против "рудара", који су фаворити за титулу. На располагању имам све играче осим Луке Малића, који паузира бог три жута картона - нагласио је Ћургуз.

У Бијељини ће у истом термину снаге одмјерити два бивша премијерлигаша, Звијезда 09 и Козара.

- У нову сезону улазимо са знатно подмлађеним саставом у којем је највећи број фудбалера са наше академије. Козара је ривал за свако поштовање, али очекујем да се наша младост растрчи и покаже колико зна и вриједи. Иако ће бити тешко, сматрам да можемо доћи до цијелог плијена. Једино ће нам недостајати Дејан Попара, који је ровит - нагласио је тренер Звијезде 09 Зумбул Махалбашић.

Кормилар Козаре Неџад Жерић очекује јако тешко гостовање.

- Иако су подмладили екипу не смијемо заборавити да су двије претходне сезоне били премијерлигаши. Ипак, путујемо са доста оптимизма, јер смо одлично радили током припремног периода и сада је дошло вријеме да видимо колико то вриједи - истакао је Жерић, који је не може да рачуна на повријеђеног Огњена Петровића и "пожутјелог" Владимира Петковића.

Парови првог кола

У првом колу Прве фудбалске лиге Републике Српске, које се игра данас састају се: 17 часова: Слобода (НГ) - Славија, Жељезничар - Рудар Приједор, Сутјеска - Слога (Д), Звијезда 09 - Козара, Дрина (З) - Љубић, Текстилац - Јединство (БЧ), Леотар - Борац (КД), 20.30 часова: Алфа Модрича - Подриње (Ј).