latinica  ћирилица
08/08/2020 |  14:28 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Градишка: Oбиљежано 28 година од одбране града

Двадесет осам година од одбране Градишке од агресије Хрватске војске обиљежено је данас у Бок Јанковцу гдје је код спомен-комплекса служен парастос и положени вијенци.
Бок Јанковац, Градишка - помен - Фото: Тwitter
Бок Јанковац, Градишка - поменФото: Тwitter

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић истакао је да је Хрватска прије 28 година без икаквог правног и политичког основа извршила агресију на Републику Српску у Градишци.

Он је подсјетио да је 700 припадника јединице Хрватске војске "Бербир бојна" у раним јутарњим часовима 8. августа 1992. године прешло ријеку Саву у мјесту Бок Јанковац и напало српске одбрамбене положаје.

- Намјера је била да направе мостобран и створе услове за улазак већих снага у Градишку. Наишли су на жесток отпор припадника Градишке бригаде, који су у жестоком окршају поразили хрватске снаге и натјерали их да се уз огромне губитке повуку преко Саве. Нажалост, погинуло је и 16 српских бораца, а 22 су рањена - навео је Граонић.

Он је истакао да се обиљежавањем у Бок Јанковцу показује да жртва 16 српских јунака није узалудна, да се цијени и поштује сваки живот који је уграђен у темеље Републике Српске.

Граонић је додао да су Срби одбранили своје право на опстанак само тамо гдје су политички и војно били организовали.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Бок Јанковац мјесто гдје су прије 28 година одбрањена Градишка и Република Српска, јер да су хрватске снаге успјеле у својој намјери то би имало несагледиве посљедице.

Он је истакао да је обавеза градских власти да обиљежава значајне датуме из своје историје и поклони се страдалим јунацима, али и да развија Градишку и Републику Српску и води рачуна о породицама погинулих и борачкој популацији.

- Градска управа сваке године уређује и дограђује спомен-комплекс у Бок Јанковцу, јер желимо да ово буде меморијални центар гдје ће ученици основних школа долазити да уче о нашој историји. Морамо младим генерацијама да пренесемо шта значи слобода и Република Српска, која је једини гарант опстанка Срба на овим просторима -  додао је Аџић.

Вјенце и цвијеће су положили представници Владе Републике Српске, представници Лаке пјешадијске бригаде Градишка, 16. Крајишке моторизоване и 19. Србобранске пјешадијске бригаде, удружења проистеклих из протеклог рата, Градске управе, политичких странака и Савјета мјесне заједнице Бок Јанковац.