latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:25 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Отворена PCR лабораторија у Брчком (ВИДЕО)

Јавно здравство дистрикта Брчко отворило је PCR лабораторију како би сопственим капцитетима могло одговорити дневним потребама становништва за тестирање на вирус корона.
PCR лабораторија у Брчком - Фото: РТРС
PCR лабораторија у БрчкомФото: РТРС

Иако је набављена сва потребна опрема и довољан број тестова, проблем у раду ПЦР лабораторије, може представљати недовољан број потребних кадрова.

У PCR лабораторији у Брчком, у једном циклусу може се обрадити 40 тестова на Ковид-19, а у једном дану 80. Тренутни изазов, је то што нема довољно кадрова, а за то је потребна нова систематизација радних мјеста.

- У овој лабораторији ради једна докторица микробилог, један лаборант, који је стално запослен ,а двоје људи је по уговору о дјелу, једно заправо по уговору, друго волонтерски - рекла је Анђа Николић, шеф Пододјељења за јавно здравство Дистрикта Брчко.

За рјешење овог изазова, као и за реализацију капиталних пројеката и набавку додатне опреме за здравство дистрикта Брчко, ребалансом Буџета, обезбијеђено је 4,5 милиона марака.

- Да би смо употпунили и ојачали сегмент јавног задрвства, да би био способан да одговори на ову ситуацију у приједлогу ребаланса буџета смо припремили и средства за додатно запошљавње и материјално запошљавање јавног здравства и мислим да ћемо на тај начин бити апсолутно способни да одговоримо на изазове, које очекујемо - истакао је Синиша Милић, градоначелник Дистрикта Брчко.

Након усвојеног ребаланса, слиједи доношење новог Закона о платама.

- Двије најбитније ствари су ребаланс и Закон о платама. Без те двије ствари они не могу ући у даље активности - каже Урош Војиновић, посланик у Скупштини Дистрикта Брчко.

Када је у питању здавље људи, брчански посланици истичу да ту не смије бити калкулација.

- С обзиром да смо ми у Брчком, сви један здравстени систем, с обзиром да је проглашено стање епидемије, онда би смо требали све расположиве ресурсе да повучемо и смјестимо тамо, на мјесто гдје то недостаје, како би смо могли да радимо посао и како би смо могли да тестирамо што већи број грађана - навела је Лидија Љубојевић, посланик у Скупштини Дистрикта Брчко.

Уз PCR кабинет у Брчко је стигло и 1.000 тестова, а покренута је набавка још 2.000.

И како се наговјештава, усвајањем ребланса Буџета, биће омогућено отклањање свих проблема, када је ријеч о тестирању грађана.