latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:32 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Помоћ Владе Српске за интервентни откуп товних бикова, свиња и поврћа (ВИДЕО)

Влада Српске је из средстава Компензационог фонда обезбиједила три милиона марака за интервентни откуп тржишних вишкова товних бикова и свиња и два милиона за откуп око 11.000 тона поврћа да би ублажила негативне посљедице пандемије вируса корона јер је тржиште нестабилно, а потражња смањена.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Откуп товних бикова и свиња почео је 3.августа и трајаће до 30.октобра до када ће и прерађивачи моћи да откупљују поврће. Откуп поврћа за извоз почиње 10. августа, а за прераду 15. августа.

Интервентни откуп 6.000 бикова по цијени од 3,80 КМ по килограму и 10.000 свиња по цијени од 2,80 КМ по килограму, од преко 400 узгајивача, спас је за сточаре, јер су житарице поскупјеле, а цијена стоке пала. Да није интервентног откупа давали би стоку у бесцијење.

У Српској је 26 месопрерађивача и извозника заинтересовано за интервентни откуп 26.000 јунади и 34.000 товних свиња -вишеструко веће количине у односу на планиране. Они који су и произвођачи тражиће, кажу, веће квоте.

Два милиона марака обезбијеђено је за откуп товних јунади,а милион за товне свиње. Из Владе најављују да ће пратити ситуацију и по потреби кориговати квоте.

- Они који буду на неки начин испунили своје квоте, а неки други који не буду, онда ћемо у том периоду извршити прерасподјелу па они који из неког разлога не прате ову нашу одлуку, ми ћемо то онад прерапросдијелити онима који то раде - рекао је премијер Српске Радован Вишковић.

Мирослав Бојић из Министарства пољопривреде каже да прерађивачи морају да плате произвођачу минимално 3,80 КМ по килограму, а добијају назад по килограму као премију до Министарства преко Компеназционог фонда 70 фенинга по килограму живе ваге.

- Када су у питању товне свиње минимална откупна загрантована цијена за произвођаче је 2,80 КМ, а подстицај који добија месопрерађивач је 60 фенинга - додао је Бојић.

Два милиона марака предвиђено је и за откуп тржишних вишкова поврћа. Влада ће суфинасирати откуп са 10 пфенига по килограму. Поједини прерађивачи спремни су да откупе све тржишне вишкове.

- Ми смо спремни да откупимо  и прерадимо 8.000 тона. Нас интересује парадајиз, црвена паприка рога, бабура, црни лук , мрква и све остало што се користи у производном процесу, истакао је Стево Филиповић директор ПИ "Сава Семберија" Бијељина.

Младен Лазић, власник фирме "Мамин" сматра да ће им мјере ће помоћи да откупе додатне вишкове пољопривредних производа и да их у догледно вријеме послије пандемије извезу или продају на домаћем тржишту.

Из Компензационог фонда, биће издвојено још пет милиона марака за капиталне инвестиције ,чиме ће бити испуњени захтјеви свих пољопривредника који су испунили услове јавног позива. Када се зброје све инвестиције, у пољопривреду ће у 2020. години бити уложено више од 150 милиона марака.