latinica  ћирилица
08/08/2020 |  19:36 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Турбулентно на тржишту некретнинама у Српској (ВИДЕО)

Пандемија вируса корона, осим што диктира начин живота, одразила се драстично и на трговину некретнинама.
Станови-илустрација - Фото: РТРС
Станови-илустрацијаФото: РТРС

У Требињу, гдје се тражи стан више, инвестотори су, у кратком периоду, сликовито речено, доживјели пад и раст тражње и понуде. Послије првог таласа пандемије, љетна слика много је ведрија. За већину пословних простора, изузев најатрактивнијих локација, немају заинтересованих.

Послије прољећне зебње, инвеститори тврде да је половина године донијела више наде у продају.

Ипак, потражња станова није достигла ниво с почетка године, или у односу на неки ранији период. Присуство короне је видно, али изградњу нису прекидали.

- Десио би се хаос, у грађевини се то није догодило, али да се редуковало, јесте, све се радило са опрезом - каже Милорад Аћимовић, инвеститор, директор и власник фирме "Леопластика" д.о.о.

Ипак, Требиње и даље важи за атрактивну средину за власништво над некретнином и живљење, ако не за стално, а оно, према народној, "нека се има".

- Томе свему погодује сама клима, близина мора, све, ради доста у туризму, људи који дођу са стране свиди им се Требиње - истиче Миладин Стевић, инвеститор, "МИС инвест" д.о.о.

Има, тврде инвеститори, очараности на први поглед, посебно становника западноевропских земаља, Скандинавије, сјеверне Америке.

Најтраженији су мали или станови квадратуре средње величине. Купују се, уз резервацију, па чак и на невиђено. За трособне готово да нико и не пита, изузев појединаца дубљег џепа.

- Мишљења су подијељена, имамо различити профил купаца, свако бира по својим могућностима - рекла је Теодора Шкриван, агент продаје некретнина.

Аћимомић додаје да се највише купују мањи станови, гаросоњере и једнособни, а како истиче, трособни готово никако.

Цијену диктирају квадратура, локација, квалитет изградње, па је и разлика драстачна, од 1.680 до 2.700 марака.

Евидентно је, ипак, да су у сталној узлазној путањи и у завјетрини закона тржишта.

Инвеститори тврде да накнаде за ренту на изграђени простор, без обзира на продају, морају платити у текућој буџетској години. Дијелом их прати и незнатно повећање цијена грађевинског материјала.