latinica  ћирилица
09/08/2020 |  09:54 | Аутор: СРНА

Блед: Берлин кочи улазак Србије у ЕУ

Француски историчар и професор емеритус на Сорбони Жан-Пол Блед сматра улазак Србије у ЕУ кочи Њемачка, чији је став заснован на "сјећањима на Први и Други свјетски рат".
Жан-Пол Блед - Фото: Novosti.rs
Жан-Пол БледФото: Novosti.rs

- Супротно од онога што понекад може да се чује, Француска није ставила вето на улазак Србије у ЕУ, али је могуће да, са друге стране, постоје одређене снаге које имају улогу кочничара. У томе би можда требало тражити ехо прошлости -  изјавио је Блед за Вечерње новости.

Он сматра да ће Србија ипак ући у ЕУ, иако не може да се каже датум, али је нагласио да овај дуг процес није карактеристичан само за Србију.

- Погледајте колико дуго чека Турска, а можда неће на крају ни ући, што је из мог угла добра ствар, имајући у виду оријентацију коју заузиума Анкара - додао је Блед.

Према његовим ријечима, код турског предсједника Реџепа Ердогана постоје отоманске амбиције, које је потребно посматрати у веома широком контексту.

- Читава актуелна спољна политика званичне Анкаре иде у том правцу. Турска је данас присутна у свим зонама које су у прошлости припадале Отоманском царству. То је повратак Турске на територије на којима је била до почетка 20. века. БиХ и Косово и Метохија припадају тој истој политици - навео је Блед.