latinica  ћирилица
09/08/2020 |  10:05 ⇒ 12:34 | Аутор: Б92

Брнабић: Србија међу 20 земаља која ће прва добити вакцину

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Србија бити међу 20 земаља које ће прве добити вакцину.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Вакцина ће бити у Србији тек када буде потпуно безбједна - рекла је Брнабићева.

Сматра да нове бројке охрабрују.

- Охрабрује бројка хоспитализованих, јер имамо 11 узастопних дана када тај број опада. Такође, неколико дана у низу имамо када је више отпуштених него хоспитализованих. Потребно је неко вријеме да се виде резултати, бројка од 255 новозаражених је и даље висока - навела је премијерка Србије.

Што се тиче почетка школе, каже да све иде ка томе да она почне са радом од првог септембра.

- Министарство просвјете већ неко вријеме ради на стручном упутству. Постоје још нека отворена питања. Сутра имамо још један финални састанак, након тога у уторак имамо заказан састанак Кризног штаба. Послије тога очекујем више информација. Најближи смо томе да од првог септембра, посебно млађи ђаци од првог до петог разреда, крену да похађају наставу у школама - изјавила је.

Она је оцијенила односе Србије и Хрватске као "изузетно комплексне и тешке", додавши да Србија увијек шаље искључиво поруку мира.

- Изузетно комплексни, још увијек изузетно тешки. Ми увијек шаљемо поруку мира и пријатељства. Желимо помирење, желимо мир, не тражимо од вас да признате злочине и геноцид у Јасеновцу. Желимо да нас оставите да тугујемо на миру - поручила је Брнабићева.

Каже да јој је тешко да осуди чин Бориса Милошевића, који је отишао на обиљежавање "Олује", али да га не подржава и да не разумије тај потез.