latinica  ћирилица
09/08/2020 |  12:30 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Бећковић: Градски парк је нови Калемегдан - храм части српског народа

Књижевник Матија Бећковић истакао је да је Градски парк у Бијељини нови Калемегдан, који је храм части српског народа.
Матија Бећковић - Фото: СРНА
Матија БећковићФото: СРНА

- Желим да и овај градски парк у Бијељини буде такав храм у Бијељини. Дуго је чекао, али је славно започео - нагласио је Бећковић.

Он је пожелио да се четворици српских великана Иви Андрићу, Николи Тесли, Михаилу Пупину и Јовану Дучићу, чије су бисте данас откривене у Градском парку у Бијељини, придруже сви други великани и нека се нови Калемегдан роди у Бијељини.

- Као што је, послије косовског погрома, монахиња Јефимија из ропства замолила цра Лазара да извести Ђорђа, покрене Димитрија, убеди Теодора, узме Меркурија и Прокопија и 40 мученика да дођу у помоћ где год да су, тако се и ми данас обраћамо њима у ништа мањим косовским невољама и дозивамо у помоћ и њих и Светог Пантелејмона и Светог Саву и Карађорђа и Његоша и ђакона Авакума, и Петра Кочића и Зимоњића и Теслу и Црњанског и милионе мученика да нас не оставе и дођу у помоћ нашу где год да су - рекао је Бећковић у обраћању у Градском парку у Бијељини.

У Градском парку у Бијељини данас су откривене бисте четворици српских великана Иви Андрићу, Николи Тесли, Михаилу Пупину и Јовану Дучићу.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је на церемонији откривања бисти да ће њиховим откривањем парк бити предат грађанима, као еколошка оаза и оаза мира.

Откривању бисти присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, академик Матија Бећкови и мањи број званица.

Бијељина данас прославља крсну славу града Светог Пантелејмона.