latinica  ћирилица
09/08/2020 |  12:51 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Обиљежено 19 година од повратка Срба у Осојанску котлину

Парастос жртвама албанских терориста служен је данас у Цркви Светог Архангела Гаврила у Осојану поводом 19 година од повратка Срба у ово највеће повратничко насеље у Метохијској котлини.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

Литургији, која је претходила парастосу, присуствовало је петоро Срба јер је косовска полицијска служба забранила веће окупљање, уз образложење да су на снази мјере социјалног дистанцирања наложене због вируса корона. Служио је јереј Јован Цветковић.

Предсједник привременог органа општине Исток Малиша Ђурић рекао је Срни да је разумљив налог косовске полиције, али да је и мали број пристутних потврда да страдали никада неће бити заборављени, као ни датум када се у августу 2001. године у Осојане вратила претходница од двадесетак домаћина како би на згариштима започели нови живот.

- Споменик на коме су исписана имена 64 несталих, киднапованих и убијених Срба на кућним праговима, међу којима има и оних за чије кости не знамо, говори о зулуму којем су Срби, углавном стари и изнемогли били изложени у Осојанској котлини после повлачења српске војске и полиције - рекао је Ђурић.

Он је додао да је десетак страдалих било старије од 80 година, а страдали само зато што су припадали православној вјери и имали српска имена.

- Данашњи дан паљењем свећа и одавањем поште члановима наших прородица, родбини и пријатељима настојимо да сачувамо успомену на њих али и да све људе који заговарају демократију и правду опоменемо да нећемо одустати од захтева да се злочинци морају пронаћи и морају одговарати не само за убиства већ и за спаљивање и уништавање свега што је било или подсећало на Српство - рекао је Ђурић.

Данас се навршило 19 година од дана када је у Осојаснку котлину дошло првих двадесетак носилаца домаћинства. У општини Исток је, од предратних око 4.500 Срба и око 1.000 повратника, опстало око 650 од којих је око 70 дјечака и дјевојчица.

Ђурић је навео да Срби могу да се врате и евентуално опстану у удаљеним селима, у срединама на које се не ослањају албанска насеља.

Према његовим ријечима, у урбаном дијелу Истока живи прота са четворо дјеце и супругом, те још шесторо Срба у три куће у насељу ослоњеном на урбани дио Исотка.

Ђурић сматра да разлог расељавања повратника није само лоша безбједност већ и незапосленост и бесперспективност младих, али и то што су Кфор, међународна заједница, затворили очи пред страдањем Срба.

- Довољно је погледати српска села, нигдје веће куће од 45 метара квадаратних у којима су наши људи из Министарства за заједнице и повратак враћали породице са по петоро, шесторо деце, чиме су додатно убијали сваку наду да ће домаћинства, посебно куће, бити реновиране или саграђене нове на површини уништених и опљачканих - закључује Ђурић.

Повратник Зоран Остојић, који са седмочланом породицом живи у Осојану, каже да је литургија једино што је остало свето у осојанској котлини јер су сви, изузев Србије, дигли руке од повратника.

- Кфор се повукао, Унмик не постоји, косовске власти нас третирају као грађане десетог реда. Не дај Боже, да није наше државе Србије будите уверени да у Осојану не би било једне једине српске душе - навео је Остојић.

Он је апеловао да Београд и Српска листа инсистирају да се злочинци и сви они који су учествовали у прогону и затирању српства морају извести пред лице правде, јер без тога нема опстанка, нити суживота Срба и Албанаца у Осојанској котлини.

Данашње обиљежавање повратка претходнице у Осојане косовска полиција је одобрила, али је забранила не само у цркви, већ и у њеном дворишту окупљање групи већој од пет лица.