latinica  ћирилица
09/08/2020 |  14:04 | Аутор: Б92

Избори у Црној Гори без посматрача из ЕП

Европски парламент неће пратити предстојеће парламентарне изборе у Црној Гори, заказане за 30. август, саопштено је у Бриселу.
Европски парламент (фото: idfi.ge) -
Европски парламент (фото: idfi.ge)

Предсједник Европског парламента Давид Сасоли одговорио је у јулу предсједнику црногорске скупштине Ивану Брајовићу, да су због ситуације са пандемијом, мисије ЕП у иностранству забрањење, укључујући и посматрачке мисије за изборе.

То је за лист Побједа изјавио портпарол Европског парламента упитан да ли ће делегација ЕП посматрати изборе у Црној Гори, заказане за 30. август.

Из кабинета Ивана Брајовића у јулу је саопштено да је "предсједник Европског парламента Давид Сасоли, у комуникацији са предсједником Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем, везано за предстојеће парламентарне изборе, истакао да је Група за подршку демократији и координацију избора Европског парламента на састанку прошлог мјесеца потврдила да је посматрање избора у Црној Гори приоритет".

Из Скупштине су јуче навели да додатне комуникације између Брајовића и Сасолија није било.

Долазак Мисије, како су раније навели из Скупштине, биће разматран у наредном периоду у сарадњи са ОДИХР-ом на основу анализе епидемиолошке ситуације у цијелој Европи.

Из Скупштине Црне Горе подсјећају да је на позив Брајовића европским званичницима да се њихове организације као и до сада активно укључе у посматрање предстојећег изборног процеса у Црној Гори, Парламентарна скупштина Савјета Европе прва формирала делегацију од 22 члана која ће пратити изборе.

Изборе ће пратити и посматрачка мисија ОЕБС, коју ће чинити главни тим од 11 експерата из осам држава чланица ОЕБС, као и десет дугорочних посматарача који ће током ове седмице бити распоређени у различитим регионима Црне Горе.

Ово је ограничена посматрачка мисија, али ће функционисати на исти начин као и у пуном саставу, наводе из ОЕБС-а.

Мисија је у Црној Гори на позив Владе, која ју је и акредитовала.