latinica  ћирилица
09/08/2020 |  18:09 ⇒ 18:18 | Аутор: Дојче веле

Бундеслига: Корак по корак до пуног стадиона

Клубови њемачке прве и друге Бундеслиге разрадили су концепт који од септембра, када почиње првенство, предвиђа постепени повратак гледалаца на трибине.

- Приоритет немају пуни стадиони, приоритет има здравствена ситуација - рекао је Кристијан Зајферт, менаџер Њемачке фудбалске лиге на почетку конференције за новинаре, послије ванредног виртуелног састанка представника 36 прволигашких и друголигашких клубова.

Зајферт је додао да се ради и о томе да се корак по корак врати у нормалан живот. ДФЛ је разрадио концепт за почетак сезоне 18. септембра који предвиђа да се дијелом поново дозволи присуство гледалаца на стадионима. На састанку су клубови усвојили концепт.

Шта предвиђа концепт?

До краја године неће бити улазница за навијаче гостујућих тимова. Тиме се жели избјећи ризик од заразе због повећаног броја путника.

До 31. октобра неће бити мјеста за стајање. Професионални клубови се надају да тако могу боље да контролишу придржавање обавезне удаљености и хигијенских прописа.

Исто тако, до октобра не би било алкохола на стадиону.

Карте би се продавале на персонализованим платформама у Интернету како би се обезбиједило да се у случају нечије заразе могу пронаћи особе чије је здравље угрожено контактом са том особом.

Зајферт је нагласио, да одлука, када и колико гледалаца смије да дође на стадион није у рукама Њемачке фудбалске лиге већ у надлежности политике. Једино што клубови могу да ураде јесте да се на најбољи могући начин припреме за ситуације које се стално изнова процјењују.

Спровођење мера је дужност клубова

Ко год се надао конкретним бројкама, био је разочаран. То је само генерално упутство које је разрађено заједно са Министарством здравља.

- За спровођење је одговоран сваки клуб - рекао је Зајферт и додао да то мора да се уради тако што ће се узети у обзир специфичности сваке средине у којој се мјере спроводе – од инфраструктуре на стадиону до регионалног броја заражених и политичких одлука у свакој њемачкој покрајини.

Министри здравства њемачких покрајина ће се састати 10. августа. На столу ће бити и тема могућег повратка публике на стадионе. Премијер Баварске Маркус Зедер, који заговара рестриктивне мјере у пандемији, већ је најавио да је скептичан. Он каже да му је "веома тешко да замисли" утакмице Бундеслиге са 25.000 гледалаца на трибинама.

Зајферт је нагласио да и не постоје такви захтјеви клубова – у различитим покрајинама су на снази различите мјере. Док је негдје забрањено окупљање више од 250 особа, на другом мјесту је тај број 1.000.

Навијачи критикују концепт

Концепт за наставак професионалног фудбала у вријеме пандемије у Њемачкој је већ наишао на критику представника навијачких удружења.

Њима смета забрана алкохола на стадионима и одустајање од мјеста за стојање.

Неки фанови већ виде почетак краја за трибине без сједишта. Зајферт одговара да се он принципијелно изјашњава за очување тих трибина. По њему се тренутно ради искључиво о томе да се добије "сигуран ход и да се онда иде корак по корак".