latinica  ћирилица
09/08/2020 |  19:48 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Прекатегоризација пута значајна за подручје Козарске Дубице и Приједора (ВИДЕО)

Локални пут Међувође – Мљечаница – Горњи Јеловац на подручју Козарске Дубице и Приједора, сврстан је у категорију регионалног пута другог реда.
Преткатегоризација пута - Фото: РТРС
Преткатегоризација путаФото: РТРС

Прекатегоризација овог пута посебно је значајна, јер води до Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница", у којој најављују вишемилионску инвестицију изградње и реконструкције.

Приједорчанка Бојана Декић већ девет година, свако јутро из Приједора путује на посао у дубичку Специјалну болницу "Мљечаница", коју због љековите воде, зову бањом. Долазак до болнице, на дионици Међувође – Мљечаница, годинама, њој и њеним радним колегама, као и пацијентима, отежавају три клизишта.

- Било је периода када се није могло проћи клизишта су била јако велика, одрони на путу су били велики тако да било је потешкоћа у долажењу до наше установе - рекла је Декићева.

У Министарству саобраћаја и веза тврде да пут задовољава критеријуме за прекатегоризацију, имајући у виду и да је то веза с бањским лијечилиштем. У предузећу "Путеви Републике Српске" наводе да је прије предаје пута на управљање, потребно ријешити имовинско-правне односе и укњижити право власништва у корист Српске. Прекатегоризација локалне путне дионице, олакшање је за општински буџет.

- Клизишта су већ у неколико наврата санирана значи средствима општине Козарске Дубица која су била намијењена за санацију клизишта. Нама ова прекатегоризација много значи због растерећења општинског буџета - сматра Даријан Бабић  начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица.

Прекатегоризација пута стиже у вријеме обнове Специјалне болнице "Мљечаница" у којој би требало, поред реконструкције постојећег, да буде изграђен и нови, савремени комплекс. У болници се надају да ће наредне године, ова путна дионица, бити обухваћена планом реконструкције, јер је то значајно за развој туризма.

- Ова путна комуникација има огроман значај за Специјалну болницу "Мљечаница", поготово зато што ће у будућности бити пројекат онакав какав се најављује и већ је кренуло дио реновирања унутрашњег капацитета - нагласио је Дарко Бањац вршилац дужности директора Специјалне болница за физикалну медицину и рехабилитацију.

Ова путна дионица дуга је 5. 400 метара и њена обнова, била би значајна и за мјештане околних дубичких села.