latinica  ћирилица
09/08/2020 |  20:59 ⇒ 10/08/2020 | 08:54 | Аутор: РТРС

Пашалић: Очекујемо да се збрине до 20.000 тона поврћа (ВИДЕО)

Откуп поврћа у Републици Српској, који ће обезбиједити Влада, почиње сутра, а очекује се да би могло да се збрине до 20.000 тона, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, гостујући у Дневнику плус Радио телевизије Републике Српске.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Он је нагласио да су стимулисали становништво да у вријеме епидемије вируса корона засије више површина, те да није фер сада их оставити и не откупити вишкове који су се створили.

Пашалић је подсјетио да су се одазвале највеће компаније попут "Саве", Витаминке", али и неколико мањих. Додао је да очекују да ће успјети да откупе 11.000 тона поврћа, те покушати да се стимулише извоз одређене количине, тако да би до неких 20.000 тона поврћа могло да буде збринуто.

- За то ће бити издвојено два милиона КМ. То нису средства из Аграрног, већ из Компензационог фонда, што сматрам веома добрим, јер све што је договорено раније за произвођаче остаје на том ниову - напоменуо је он.

Када је ријеч о откупу товних јунади и свиња, који је почео 3. августа, Пашалић је навео да су већ наредног дана преузета прва грла од домаће прерађивачке индустрије и очекивања су да ће бити откупљено до 6.000 јунади и 10.000 свиња.

- Пројектоване су мјере до краја октобра. Најнижа цијена откупа је 3,8 КМ живе ваге за јунад и 2,8 КМ за свиње - прецизирао је Пашалић.

Он је додао да се домаћи прерађивачи на тај начин стимулишу да не купују месо у другим земљама.

- Подстицаји за пшеницу су 3,9 милиона КМ. По хектару ће произвођачима бити исплаћено по 300 КМ, што би ускоро требало да почне и буде завршено до краја августа. Има интереса за нашу пшеницу, јављају се из Турске, спрема се за извоз - истакао је Пашалић, указавши на то да је била рекордна година, да су произвођачи задовољни и приносом и откупном цијеном.

Ово је, како је истакао, једна од најроднијих година уназад десет година и када је ријеч о приносима кукуруза и соје.

- У функцији је сајт plodovisela.com, односно Интернет платформа за промоцију пољопривредних производа и произвођача Републике Српске - поручио је Пашалић.

Путем тог сајта, како је рекао, потрошачи могу да нађу домаћи производ, а произвођачи да се ту региструју без икаквих трошкова.