latinica  ћирилица
10/08/2020 |  12:01 | Аутор: СРНА

У српским срединама на Космету 11 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је још 11 лица позитивних на вирус корона, док је 35 лица излијечено, рекла је данас у Косовској Митровици епидемиолог Десанка Новаковић.

На подручју општина на сјеверу Косова од 86 узорака испитаних у посљедња 24 часа шест је позитивно на ковид 19, док је у српским срединама јужно од Ибра регистровано нових пет случајева.

Новаковићева је на конференцији за новинаре рекла да су у Косовској Митровици и Штрпцу регистрована по нова три случаја, у Звечану два, Зубином Потоку, Грачаници и Гњилану по један.

Излијечено је 29 пацијената са сјевера Косова, два пацијента из Гњилана и из Грачанице један.

Новаковићева је навела да су 403 особе у изолацији, од 69 пацијената на лијечењу 66 је у болници у Косовској Митровици, три у Клиничком центру Ниш, те по један у КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду и у Клиничком центру у Крагујевцу.

- У српским срединама јужно од Ибра у новом таласу епидемије заражено је 219 особа, док у првом таласу није забиљежен ниједан случај ковида 19 - додала је Новаковићева.

Министар здравља самопроглашеног Косова Арменд Земај саопштио је данас да се у складу са одлуком привремене Владе серолошки тестови у здравственим установа у косовском систему могу радити у 33 лабораторије, а "пи-си-ар" /ПЦР/ тестови у двије лабораторије.

Цијена серолошког теста је до 20, а ПЦР теста до 50 евра.

У Институту за јавно здравље у Приштини дневно се уради од 400 до 500 тестирања, а подручје Косова и Метохије је, према подацима Свјетске здравствене органзације, најугроженије у Европи.