latinica  ћирилица
10/08/2020 |  13:05 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Вулин: Приштина жели да убаци своју полицију у патроле Војске Србије

Министар одбране Србије Александар Вулин оцијенио је да се иза напада на Војску Србије због недавне заједничке патроле са Кфором на административној линији са Косовом и Метохијом, крије циљ Приштине да у те патроле убаци косовску полицију.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је рекао да су из Приштине још једном покушали да нападну Војску Србије да не поштује међународне споразуме и гази административну линију, наглашавајући да није било никаквог илегалног преласка те линије, него је то била редовна дужност.

- У питању је била једновремена патрола Војске Србије са Кфором из регионалне команде Исток коју су чинили припадници турског и америчког контингента - рекао је Вулин у Крушевцу, напомињући да се све ради у складу са потписаним споразумима.

Према његовим ријечима, ово није први пут да Приштина покушава да нападне Војску Србије, а суштински циљ је да се у те једновремене патроле убаце припадници Косовских полицијских снага како би они контролисали кретање српских снага.

- Војска Србије је то већ одбила неколико пута. Ми имамо потписан споразум са Кфором и ни са каквим КПС или било ким другим. За нас је Кфор тај који је одговоран за стање безбједности на цијелом простору Косова и Метохије, а самим тим и на административној линији - истакао је Вулин.

Он је навео да је синоћ Војска Србије, обезбјеђујући административну линију, односно копнену зону са Косовом и Метохијом, привела два лица која су покушала да прокријумчаре четири грла стоке.

- И то се дешава сваки дан. Е зато им треба косовска полиција на административној линији да би се шверц и сличне ствари допуштале. Е, то код нас не иде. Ово је још само један покушај напада на нашу војску - рекао је Вулин.

Он је истакао да начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић има комуникацију са командантом Кфора, да разговарају и воде рачуна да се сви споразуми поштују и тако ће се наставити.

Говорећи о извозу оружја и војне опреме из Србије у Азербејџан и Јерменију, Вулин је навео да Србија није прекршила ниједно домаће, нити међународно правило, те да ниједна од те двије пријатељске земље које нису признале Косово, није под санкцијама УН.

Вулин је напоменуо да је већа количина оружја и технологије извезена у Азербејџан, него у Јерменију.

Он је подсјетио да је ДОС-ова влада Мирка Цветковића донијела закључак из 2012. године да се може извозити у Јерменију, те навео да су исте фирме, и државне и приватне, извозиле и у Азербејџан и Јерменију.

- Политика не смије да одлучује гдје се извози наоружање. Ми морамо да водимо рачуна о интересима наше земље. Одбрамбена индустрија Србије мора да постоји - рекао је Вулин.