latinica  ћирилица
10/08/2020 |  13:23 ⇒ 14:15 | Аутор: sputniknews.com

Лукашенко открио ко је управљао протестима

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да су демонстрантима на протестима у ноћи између недјеље и понедјељка управљали помоћу телефонских позива из Велике Британије, Пољске и Чешке.
Протести у Белорусији (фото: Sputnik / Илья Питалев) -
Протести у Белорусији (фото: Sputnik / Илья Питалев)

Лукашенко је објаснио да су предсједнички избори одржани као празник, али да су се показали они који су жељели да их покваре и показало се да су учесницима у неодобреним протестима управљали из Пољске, Чешке и Велике Британије.

- Да будем искрен, мило ми је када људи долазе са малом дјецом. Схватате, то је празник. Неко је хтио да упропасти овај празник. Забиљежили смо позиве из иностранства. Било је позива из Пољске, Велике Британије и Чешке - рекао је Лукашенко на састанку са шефом извршног одбора ЗНД Сергејем Лебедевом, преноси бјелоруска државна агенција Белта.

Бјелоруски предсједник је додао да су му неке чињенице пренесене тек јутрос.

- Из једног разговора видимо ко повлачи конце. Једна линија ових "луткара" је Чешка. Већ данас из Чешке управљају нашим Уједињеним штабом, гдје, да простите, сједе ове овце, ништа не схватајући шта од њих хоће. Наложио сам да се ове информације дају медијима како бих видио шта желе. Они настављају да наваљују, настављају да захтијевају: изведите људе на улицу и преговарајте са властима о добровољној предаји власти - рекао је Лукашенко.

Према његовим ријечима, покушаји да се изврши утицај на процесе који се дешавају у Белорусији предузимају се и из Пољске.

- Да не говорим о Пољској, гдје су се већ сви смјестили и почели да вуку конце. Да не говорим о Украјини (одатле су долазили). Сигуран сам да то није државна политика, али тамо има доста тих "мајданаца" о којима сам говорио. Нажалост, одређени број долази и из Русије - објаснио је Лукашенко.

Предсједнички избори у Бјелорусији одржани су 9. августа. Према прелиминарним подацима ЦИК-а, предсједник државе Александар Лукашенко освојио је 80,23 одсто гласова, док је Тихановска на другом мјесту са 9,9 одсто.

Након затварања бирачких мјеста у више бјелоруских градова почели су масовни протести. Демонстранти у центру Минска поставили су барикаде од канти за смеће. Полиција је на њих испалила сузавац, водене топове и свјетлосне гранате и потиснула демонстранте из центра града.