latinica  ћирилица
10/08/2020 |  15:20 | Аутор: СРНА

Новалић: Све болнице активирати као изолаторијуме

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић најавио је да ће бити донесена наредба да се све болнице активирају као изолаторијуми за обољеле од ковида 19.

Након састанка са предсједавајућим оба дома Парламента ФБиХ, кантоналним премијерима, челницима Кризног штаба Министарства здравства и федералних управа полиције, инспекције и цивилне заштите, Новалић је рекао да је епидемилошка ситуација у том ентитету лоша, те да се вирус неконтролисано шири, преносе федерални медији.

- У два и по мјесеца, колико је трајало стање несреће, и оне ригорозније мјере, имали смо 1.082 заражена, 39 умрлих, 87 активних случајева. Тада смо констатовали да смо побиједили корону, испоставило се као грешка. Послије суспензије стања несреће имамо 8.488 заражених, што је осам пута више - истакао је Новалић.

Он је рекао да је у ФБиХ тренутно активно је 3.513 случајева заразе, те да је тај податак алармирајући да се нешто мора мијењати.

- Ми као ФБиХ смо били лидер у она два и по мјесеца и догодило се смрзавање економије. Више себи нисмо могли допустити. Почели смо попуштати мјере, али не до те мјере да дају овај резултат - рекао је Новалић.

Замјеник министра здравства ФБиХ Горан Черкез рекао је да су на састанку идентификовани проблеми, те да је неопходно ангажовање свих нивоа власти у сузбијању ширења вируса.

- Хтјели смо да укажемо да је тренутно стање прилично тешко. Такође, позвали смо их да прате спровођење мјера које су донесене са нивоа ФБиХ, али и да донесу додатне мјере. Неки кантони су доносили сами мјере, као што је то Кантон Сарајево, а имамо и забрану употребе наргила у Горажду. Мислим да је важно ангажовање свих, а посебно инспекцијских служби - истакао је Черкез.

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић ситуацију је оцијенио као неповољну, те најавио појачан рад инспекције.

- Знамо да су све очи упрте у инспекцију, а знамо да се неће ићи са рестриктивнијим мјерама. Дајемо до знања какве су мјере и на кога се односе и које су посљедице уколико се оне не примијењују. Инспекцијски органи ће у наредном периоду појачано радити - нагласио је Ајдиновић.

Он је додао да ће у наредном периоду инспекција покушати вратити степен озбиљности.

- Морамо бити конкретнији са више контрола, тражимо да се ангажује већи број инспектора. Комуникација с полицијским структурама је крајње битна - рекао је Ајдиновић.

На састанку је речено да рестриктивније мјере неће бити увођене.