latinica  ћирилица
10/08/2020 |  18:05 ⇒ 18:07 | Аутор: Независне

Печат херцега Шћепана за Живојина Ракочевића

Овогодишњи Печат херцега Шћепана припао је Живојину Ракочевићу, пјеснику, публицисти и националном прегаоцу из Грачанице, док је награда Ћириличник, која се додјељује најистакнутијим културним институцијама припала Удружењу књижевника Црне Горе.
Живојин Ракочевић - Фото: Novosti.rs
Живојин РакочевићФото: Novosti.rs

Ово је једногласно одлучио Управни одбор културне манифестације Трг од ћирилице, који чине архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије, протојереј ставрофор Радомир Никчевић, протојереј ставрофор Слободан Зековић, протојереј Никола Тодоровић, Будимир Дубак, Новица Ђурић, Радомир Уљаревић и Желидраг Никчевић.

У образложењу жирија наводи се да укупна стваралачка дјелатност Живојина Ракочевића представља племенит и драгоцјен допринос култури, док његова лирска умјетност потресно свједочи да и у најтежим околностима, иако рањено, наше срце на Косову и Метохији куца и обнавља се.

Удружење књижевника Црне Горе награду Ћириличник заслужило је истрајном, достојанственом и умјетнички квалитетном борбом за очување српског језика и писма. Традиционална висока признања Трга од ћирилице добитницима ће бити уручена 28. августа, на свечаном затварању манифестације.