latinica  ћирилица
10/08/2020 |  18:26 ⇒ 11/08/2020 | 09:03 | Аутор: СРНА

Кошарац: Турковићева опструише договор свих нивоа власти

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је Срни да министар иностраних послова Бисера Турковић опструише јасан договор и јединствен став надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ о Трговској гори, о чему свједоче њени поступци и изјаве.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је оцијенио да су посљедње изјаве Турковићеве "врхунац њене политичке дезоријентисаности и политичке перфидности".

- Умјесто што се бави саопштавањем неутемељених оптужби на рачун оних који су активно посвећени рјешавању проблематике изградње одлагалишта за радиоактивни отпад на Трговској гори, очекивао сам и једино би било одговорно да је Турковићева правовремено одговорила на мој позив на консултативни састанак како бисмо превазишли евентуалне дилеме - рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да више од мјесец дана чека на њен одговор и да јој је позив на састанак упутио 9. јула, након што је у више наврата тражила да са сједница Савјета министара буде повучена одлука о именовању експертског тима за Трговску гору.

Кошарац је указао да су одлуке о формирању и експертског и правног тима закључци Координационог тијела за Трговску гору, чије именовање је једногласно подржао Савјет министара, а за шта је гласала и Турковићева.

- Симптоматична ми је и чињеница да Турковићева није одлучила да контактира мене, као ресорног министра, него је информације у вези са активностима на случају Трговска гора тражила од државних службеника бошњачке националности у Министарству спољне трговине и економских односа - наводи Кошарац.

Он истиче да је очигледан отпор Турковићеве према његовом моделу рада и политици коју води, а која подразумијева координацију и равноправно укључивање надлежних министарстава из Републике Српске и Федерације БиХ у све процесе одлучивања, па и у конкретном случају у вези са Трговском гором.

- Турковићева мора да зна да ни ја нити било који други представник Републике Српске у институцијама на нивоу БиХ до тог принципа нећемо одустати ни милиметар. Дакле, у институцијама на нивоу БиХ нема нити ће бити одлучивања без сагласности институција Републике Српске - поручио је Кошарац.

Осим тога, каже Кошарац, Турковићева би требало да разумије да надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ, укључујући министарства из Републике Српске и ФБиХ, те представнике локалних заједница, имају јединствен став о неприхватљивости настојања Хрватске да спорни отпад одлаже у непосредној близини границе са БиХ.

- Нажалост, њени поступци и изјаве свједоче да је она особа која опструише јасан договор и јединствени став - рекао је Кошарац и додао да је и Турковићева, као и цјелокупна јавност у БиХ, упозната о свим закључцима састанака о проблематици у вези са Трговском гором.

Он каже да је парадоксално то што је Турковићева јавно изражавала подршку овим активностима да би напрасно промијенила свој став.

- Зашто је то тако, питање је на које Турковићева треба да одговори, умјесто што у јавност износи паушалне оцјене и оптужбе - констатовао је Кошарац.

Он истиче да Турковићева треба јавности отворено и јасно да каже шта је конкретно урадила када је у питању ангажовање дипломатско-конзуларне мреже на рјешавању овог отвореног питања са Хрватском.

Кошарац напомиње да је о овој проблематици разговарао са министром животне средине и енергетике Хрватске Томиславом Ћорићем, као и са амбасадором Хрватске у БиХ Иваном Саболићем, које је, између осталог, информисао о јединственом ставу институција на свим нивоима БиХ о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, те о неопходности поштивања ЕСПОО конвенције.

Он наводи да би Турковићевој требало да буде јасно да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик први који је затражио да Предсједништво БиХ усвоји закључке у вези са Трговском гором, те у више наврата потенцирао и отварао то питање.

- Очигледно је да Турковићева намјерно не жели да погледа истини у очи, нити да се суочи са одговорношћу за низ властитих промашаја и дипломатских скандала на челу Министарства иностраних послова - рекао је Кошарац.

Он је додао да одговорну политику Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а, слиједе сви чланови СНСД-а у настојању да се заштите интереси свих грађана који живе у општинама у сливу ријеке Уне, било да су оне у Републици Српској или ФБиХ.

- С друге стране, видљиво противљење Турковићеве да се ријеши питање изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, асоцира ме на радикалну и перфидну политику која рјешење не жели искључиво због националне структуре становништва у општинама у сливу ријеке Уне - закључио је Кошарац.