latinica  ћирилица
10/08/2020 |  22:07 ⇒ 11/08/2020 | 09:03 | Аутор: sputniknews.com

Србија и Русија траже уклањање лежаљки и сунцобрана поред Плаве гробнице

Почасни конзули Србије и Русије траже да се са острва Видо под хитно уклони плажа која је формирана у луци, на мjесту гдjе почиње прилаз Спомен-костурници српским војницима из Првог свjетског рата. Лежаљке и сунцобране поред Плаве гробнице поставио је ресторан који је у власништву америчког ланца хотела.
Американци на Плавој гробници (фото: Sputnjiku ustupio Željko Popović) -
Американци на Плавој гробници (фото: Sputnjiku ustupio Željko Popović)

Лежаљке су постављене у самој луци, на мjесту гдjе се искрцавају ходочасници који желе да се поклоне сjенима предака, испод српске и грчке заставе поред споменика који је српским страдалницима подигао град Крушевац, иначе побратим Крфа.

Жељко Поповић, предсједник Удружења грчко - српског пријатељства, за Спутњик објашњава да иза овог нечасног геста стоји једини ресторан на Виду, чији је власник ланац хотела којим управља амерички капитал.

- Икос је један од најлуксузнијих хотела у цијелој Грчкој, он је закупио тај ресторан на острву на 12 година, али им изгледа није довољан ресторан, па би хтјели и већи дио плаже. Упутили су захтјев општини Крф да закупе обалу, 4000 квадратних метара обале, наравно, тај захтјев је одбијен", каже Поповић.

Он је активан и у Удружењу за заштиту Вида чији су чланови и два бивша градоначелника Крфа, који су велики пријатељи нашег народа, ту су и историчари, народни посланици, људи којима је јасан значај овог острва за Србе.

Они су, уз помоћ локалних медија, који такође добро знају шта се на острву дешавао, прошле године реаговали, када је претходни закупац ресторана од луке направио плажу.

Острво Видо припада општини Крф, на њему ништа не може да се купи или изгради, једино може да се изнајми општинска бродска линија која на оствро вози ходочаснике, али и спорни ресторан, објашњава Поповић.

- Уговор о изнајмљивању ресторана је јасан, зато Удружење за заштиту Вида и реагује. У њему стоји и да је забрањено пуштање гласне музике, организовање свадби и других весеља - каже Поповић и додаје да је и претходни закупац кршио правила.

Када је чуо за овај скандал, кустос Српске куће на Крфу Љубомир Сарамандић одмах је реаговао, обавијстио је почасног конзула Републике Србије на Крфу Спироса Нератзиса који се писмом обратио градоначелници и одмах захтијевао да се лежаљке склоне.

Конзул је у писму објасно да су лежаљке постављене на неприкладно мјесто и појаснио шта оно значи за Србе, преноси Сарамадић.

- Градоначеница је два пута имала састанке са нашим највишим државним представницима, у септембру прошле године овде на Крфу, а у фебруару се у Београду срела са министром Ђорђевићем задуженим за борачка питања. Био сам оба пута присутан, прва ствар коју сам сугерисао, јер сам на лицу места већ 20 година, је да пут од пристанишне луке до маузолеја не смије да има забавно - туристичке садржаје - каже Сарамандић.

Како се поред све бриге општине о оствру и осјећањима Срба који су међу најбројнијм туристима ипак десило да Видо асоцира на туристичку дестинацију, умјесто на спомен острво?

Жељко Поповић открива да иза цијеле приче стоји лични интерес једног одборника у Скупштини град Крфа.

- То је човјек који има приватни бизнис повезан са спорним хотелом. Очигледно га је новац покренуо да постави лежаљке, јер о томе није обавијестио никога у општини. Када сам им пријавио случај, сви су били изненађени. Он се иначе жестоко борио да му једини посао буде управо брига о Виду, на првом састанку смо се разишли, управо због ове теме - каже Поповић.

Причу о самовољи одборника потврдио нам је и Сарамандић. Он каже да Срби имају право да се љуте, али да ни једног тренутка у овој кризи не смијемо да заборавимо да Крфљани јако добро знају дио историје у коме је настала Плава гробница.

- Ни једно насилно оштећење, а постоји десетак српских споменика на Крфу, није забиљежено. Ни један графит није исписан. Сви српски споменици третирају се као дио локалне крфске историје. Постоји и идеја која треба да се реализује заједно са општином Крф, коју је корона зауставила, да се пут од луке и цио меморијални комплекс обиљеже на посебан начин. Мислим да је то једино рјешење, да онај ко и помисли на туристичке садржаје, схвати да то место није за купање.

Нису само Срби ходочасници на Виду. Поред споменика који је подигао Крушевац, налази се за Русе важно знамење, споменик адмиралу Фјодору Ушакову, једном од најславнијих руских поморских команданата.

У рату са Наполеоном ослободио је Крф и још шест острва француске окупације, што Крфљани нису заборавили.

Како сазнајемо, протестно писмо градоначелници Крфа током дана упутио је и Николаос Канулас, почасни конзул Руске Федерације на овом острву.

Саговорници Спутњика сигурни су да ће градоначелница Меропи Идреу ријешити проблем, јер је више пута изјавила да за њеног мандата Видо сигурно неће постати туристичка дестинација.