latinica  ћирилица
11/08/2020 |  08:07 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом служи у манастиру Соколица

Митрополит дабробосански Хризостом служиће данас Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, поводом саборног дана овог храма.
Митрополит Хризостом (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Митрополит Хризостом (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Према програму обиљежавања Дана манастира, у складу са епидемиолошком ситуацијом, прво ће услиједитит литургија, а потом ће услиједити литија око храма и кратко обраћање вјерницима представника Српске православне цркве.

У порти манастира на Равној Романији данас ће бити одржане и 23. "Госпојинске вечери културе" уз прикладан програм "Теби, горо Романијо", најављено је из соколачке Установе за културу "Перо Косорић", која је организатор ове манифестације.

Директорка ове установе Ирена Шућур рекла је Срни да ће ове године, за разлику од претходних када је припреман богат културни програм, манифестација бити одржана са малим бројем учесника у складу са мјерама републичког и општинског штаба за ванредне ситуације због пандемије вируса корона.

Она је нагласила да ће за малобројне посјетиоце бити организована презентација традиционалних јела сарајевско-романијског и гласиначког краја и изложба ручне радиности у објектима локалне Установе за културу, у порти манастира.

Шућурова је навела да је ову изложбу припемила Секција за друштвену активност жена соколачког Удружења грађана "Аурора".

Обиљежавању Дана манастира присуствоваће и ове године представници општине Соколац и града Источно Сарајево.

Црква Светог великомученика Георгија на Равној Романији освештана је 2002. године, а проглашена манастиром три године касније, у народу је позната као Соколица.

На унутрашњима зидовима овог храма уписана су имена 4.000 српских бораца, углавном погинулих припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, бораца Романијског корпуса Југословенске војске у отаџбини, те солунских добровољаца и српских хајдука овог краја.