latinica  ћирилица
11/08/2020 |  10:44 ⇒ 19:52 | Аутор: sputniknews.com

У Русији регистрована прва вакцина против вируса корона

Предсједник Русије Владимир Путин објавио је да је у Русији регистрована прва вакцина против вируса корона.

- Колико знам, јутрос је, први пут у свијету, регистрована вакцина против вируса корона - рекао је Путин на састанку са члановима Владе.

Он је истакао да зна да вакцина дјелује прилично ефикасно, формира се стабилан имунитет и прошла је све неопходне провјере.

Путин је рекао и да очекује масовну производњу руске вакцине против вируса корона у најскорије вријеме.

- Надам се да ћемо у најскорије вријеме моћи да покренемо масовну производњу и то је оно што је важно - масовна производња овог лијека. Тако да би сви који то желе, наравно, то треба да ураде искључиво добровољно, о чему сам већ говорио више пута, сви који желе могли да искористе развој и достигнућа наших стручњака, наших научника - рекао је Путин.

Руски лидер такође је захвалио свима који су радили на првој вакцини и истакао да је то веома важан корак за цијели свијет.

Он је додао да је његова кћерка тестирала ову вакцину.

- Једна од мојих кћерки је примила такву вакцину. У том смислу је учествовала у експерименту. Послије прве вакцинације имала је температуру 38, сутрадан нешто изнад 37 и то је то - рекао је Путин.

Он је изразио наду да ће и друге земље, слиједећи Русију, направити вакцине против вируса корона и да ће се на свјетском тржишту појавити довољно препарата који ће моћи да се користе.

Свјетска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог вируса корона, ковид 19, за пандемију. Према посљедњим подацима, у свијету је до данас заражено више од 20 милиона људи, од чега је више од 739 хиљадa умрло.