latinica  ћирилица
11/08/2020 |  11:17 ⇒ 20:47 | Аутор: sputniknews.com

Србија: Донесена одлука о новој школској години

Кризни штаб донио је данас одлуку да најмлађи ђаци похађају наставу у школи, док ће за старије узрасте бити комбинација извођења наставе, саопштила је замјеница директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић.
Ученици - Фото: СРНА
УченициФото: СРНА

Кисић Тепавчевићева је објаснила да ће ђаци нижих разреда похађати наставу у школи, уз поштовање свих мјера, међу којима су и принципи за смањење физичке могућности преношења вируса, а то значи максимално разређење броја ђака.

Према њеним ријечима, у једној учионици моћи ће да буде до 15 ђака, који ће сједети на удаљености минималној од 1,5 метара, а часови ће бити скраћени на 30 минута.

Кисић Тепавчевићева је, послије седнице Кризног штаба, изјавила да Србија сада има повољнију епидемиолошку ситуацију и да мјере превенције дају ефекте.

- У складу с тим донесене су одлуке о начину организовања наставе у будућој школској години. Урадили смо све да наши најмлађи ђаци похађају што је могуће више наставу у самој школи. То је значајно за њихово будуће школовање. За старије разреде имаћемо различите комбинације извођења наставе - објаснила је она.

Најавила је да ће о томе данас, на конференцији за штампу у 15.00 часова, јавност детаљније информисати министар образовања Србије Младен Шарчевић, пренио је Танјуг.

Кисић Тепавчевићева је навела да је битно да се приликом боравка у школи поштују све мјере превенције, чему ће и бити посвећен први школски дан.

Она је истакла да се маска, као превентивна мјера, мора носити правилно, да прекрива и нос и уста.

С тим у вези, указала је да ће и у школској средини наставници све вреијме морати да носе маску, а да ће за дјецу бити дефинисане процедуре када је обавезно ношење маске и када се препоручује уз могућност да се маска одложи на одређено мјесто.

Рекла је да и ђаци треба да носе маске од уласка у школу до своје клупе, коју неће мијењати.

- Препоручује се ношење маске све вријеме боравка у школи, али за ђаке је могуће да је одложе када сједе у клупама, мада је и тада препоручено да је носе - додала је Кисић Тепавчевићева.

Она је рекла да је протеклих недјеља разрађен план едукације у вези са вирусом корона и да је планирано да се објави у посљедњој недјељи августа.

- То није нешто што је ад хок, припремљени су одговарајући филмови, нешто што је најприхватљивије за дјецу. Настојаћемо да буде што више визуелног садржаја на мјестима на којима су ђаци - рекла је Кисић Тепавчевићева.