latinica  ћирилица
11/08/2020 |  11:46 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Рогановић: Ситуација је озбиљна и нема мјеста за опуштање

Инфектолог у Универзитетском клиничком центру Републике Српске Татјана Рогановић рекла је да је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом крона и даље веома озбиљна, да је неопходно поштовати мјере заштите и да нема мјеста за опуштање.
Татјана Рогановић   (Фото:banjaluka.net) -
Татјана Рогановић (Фото:banjaluka.net)

- И даље је велики број пацијената који се јављају у ковид болницу и који захтијевају хоспитализацију, јер имају ковид 19 инфекцију са запаљењима плућа и озбиљном клиничком сликом - рекла је Рогановићева Срни.

Она је навела да је у УКЦ-у закључно са подацима од јутрос хоспитализовано 77 пацијената, од чега је 16 на респиратору, док је 14 на одјељењу изолације и они чекају резутате теста на вирус корона.

- Остали имају потврђену инфекцију која је компликована са запаљењем плућа и обично су то најчешће обострана. Од ових пацијената 35 има средње тешку, десет има тешку клиничку слику, а за 18 пацијената у овом тренутку можемо рећи да су животно угрожени - рекла је Рогановићева, која је инфектолог на Клиници за инфективне болести УКЦ-а.

Она каже да се свакодневно из ковид болнице тешки, животно угрожени пацијенти премјештају у Клинику интензивне медицине, односно њихово лијечење захтијева механичку вентилацију, инвазивну или неинвазивну.

С обзиром на веома озбиљну ситуацију у вези са вирусом корона, истиче Рогановићева, здравствени радници и даље апелују на грађане да чувају своје и здравље најмилијих што значи да озбиљно треба схватити ситуацију и поштовати мјере.

- Ове мјере се и даље односе, прије свега, на поштовање физичке дистанце и ношење заштитних маски. Грађане молимо и да се не окупљају у већим групама, јер већи број људи на једом мјесту носи већи ризик од ширења инфекције Ковида-19 - навела је Рогановићева.

Она истиче да се то види на примјерима у свакодневном раду здравствених радника, којима долазе пацијенти са запаљењима плућа и епидемиолошки се доводе у везу са боравком на истом мјесту.

- Неријетко нам долазе и чланови истих породица са истим симптомима, што значи да су неопходне превентивне мјере и да нема мјеста никаквом опуштању - рекла је Рогановићева.

Она истиче да се са УКЦ-а свакодневно отпушта велики број пацијената који се опорављају од вируса корона и који могу да наставе лијечење кући, уз терапијске и остале препоруке.

- Међутим, и даље велики број пацијената захтијева хоспитализацију због тежине клиничке слике - рекла је Рогановићева.

Она указује да је велики притисак на здравствене раднике, који раде без престанка 24 часа дневно.

- И даље ћемо давати свој максимум и надамо се да ћемо све изржати због нашег и здравља наших породица, а наравно и због опстанка нашег здравственог система - навела је Рогановићева.

Она је истакла да здравствени радници дају свој максимум и да моле и грађане да то исто учине, поштујући мјере заштите.