latinica  ћирилица
11/08/2020 |  12:56 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Предузеће "Путеви Републике Српске" је стуб економске стабилности

Вршилац дужности директора Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић истакао је да је позитиван ревизорски извјештај, које је ово предузеће добило први пут након 11 година, доказ да се у Републици Српској може радити по слову закона, те да је то прави пут да се врати повјерење грађана у институције.
Путеви (фото:putevirs.com) -
Путеви (фото:putevirs.com)

- Када приступате неком послу, најважнији су мотив и намјера. Мој мотив је био да "Путеви Републике Српске" послују по стандардима који важе у развијеним земљама, а намјера да, када одем из предузећа, оно буде много боље него што је било када сам дошао - истакао је Нешић у интервјуу Срни.

Он је нагласио да је од доласка на чело овог јавног предузећа сам себи поставио два циља - први је да пословање мора бити у интересу грађана Републике Српске, што значи да на пројектима "Путева Републике Српске" треба да раде домаће фирме и радници и да се подједнако улаже у инфраструктуру сваког дијела Српске.

- Други циљ је био да покажем да је домаћинско пословање могуће и да пазимо на сваку утрошену марку. Овај ревизорски извјештај је у том смислу важан и за мене лично, јер показује да сам спреман да засучем рукаве и остварим зацртане циљеве, а важан је и за грађане јер је то минимум који треба да захтјевају од сваке јавне институције - истакао је Нешић.

Он је рекао да је свака марка, која је уложена, новац људи у Српској и праведно је и поштено да знају како је тај новац утрошен.

Говорећи о радовима које је предузеће "Путеви Републике Српске" реализовало прошле године, Нешић је нагласио да је урађено више од 270 километара саобраћајница, укључујући изградњу нових путева, асфалтирање и реконструкцију, као и шест нових кружних токова.

- Унапријеђена је путна инфраструктура у Новом Граду, Теслићу, Осмацима, Градишци, Берковићима, Чајничу, Милићима, Лакташима, општини Источни Стари Град, Мркоњић Граду... Као најзначајније издвојио бих то да је све урађено у предвиђеним роковима и тако да радови имају минималан утицај на свакодневни живот и кретање грађана. Посебно на чему инсистирам је квалитет. Не знам да ли смо бољи од других народа, али знам да нисмо гори, и ако се они возе добрим путевима, онда то заслужујемо и ми - оцијенио је Нешић.

На питање какви су планови предузећа "Путеви Републике Српске" до краја ове године и колико су они реално оствариви с обзиром на пандемију вируса корона, вршилац дужности директора овог предузећа је рекао да су "Путеви Републике Српске", поштујући све епидемиолошке мјере и препоруке, извршавали преузете обавезе и док је трајало ванредно стање и сада.

- Наравно да постоје одређене потешкоће, као и у свим другим сегментима, али наш циљ је управо да кроз улагања и пројекте обезбиједимо радна мјеста домаћим радницима и да у вријеме кризе нико не остане без посла. Пред цијелим свијетом је огроман изазов борбе за очување радних мјеста, тако и пред нама. Стално упозоравам на то. У таквим словима, "Путеви" су стуб економске стабилности - истакао је Нешић.

Говорећи о реконструкцији саобраћајнице до Јахорине с обзиром да је она од великог значаја за туризам и економски развој Сарајевско-романијске регије, Нешић је рекао да се интензивно ради на том пројекту.

Он је најавио да у року од 10 дана почињу радови на рехабилитацији регионалног пута, на дионици Бистрица-Подграб, у зони Олимпијског центра Јахорина у дужини од 2.250 метара, као и изградња новог регионалног пута на Јахорини у дужини од 1.335 метара.

Нешић је истакао да је вриједност ових радова више од три милиона КМ.

Такође, навео је Нешић, достављена је пројектна документација за рехабилитацију регионалног пута на дионици Враца-Требевић у дужини од 4.372 метра, а вриједност радова је око два милиона КМ.

- У току је израда пројектне документације за рехабилитацију регионалног пута, на дионици Пале-Бистрица у дужини од 12 километара, као и за рехабилитацију регионалог пута на дионици Брус-Јасик у дужини од 8.000 метара, а процијењена вриједност ових радова је седам милиона КМ - најавио је Нешић.