latinica  ћирилица
11/08/2020 |  13:35 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Линта: Помирење тек када се Загреб суочи са истином

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је помирење Србије и Хрватске могуће тек под условом да се Загреб суочи са својом историјом и улогом у спровођењу усташке идеологије од доласка режима Фрање Туђмана на власт.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да се Хрватска мора суочити са истином, те да је на тој истини могуће градити будуће односе двије државе.

Он сматра да су минималне шансе да се Загреб заиста суочи са истином и прихвати непобитне чињенице, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је оцијенио као увредљиву и понижавајућу изјаву предсједника СДСС-а Милорада Пуповца да је први корак помирења Србије и Хрватске направљен учешћем Бориса Милошевића на прослави злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја" и да очекује да званичници Србије и Хрватске такође направе прве кораке у том правцу.

Он истиче да су сви људи у Београду знали да се у Книну 5. августа прославља етничко чишћење српског народа.

Линта је навео да Пуповац "мора да зна" да помирење Србије и Хрватске, те Срба и Хрвата није могуће градити на признању "да је акција `Олуја` била легална и легитимна војна акција, те да су Србија и крајишки Срби били агресори, а да је Хрватска водила одбрамбени рат".