latinica  ћирилица
11/08/2020 |  13:52 | Аутор: СРНА

Градишка: Међу зараженима и једногодишње дијете

У Градишци је данас потврђено седам нових случајева вируса корона, а међу зараженима је дијете рођено прошле године, рекла је Срни начелница Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац.
Градишка - Фото: Wikipedia
ГрадишкаФото: Wikipedia

- До сада је на подручју Градишке регистровано укупно 136 позитивних лица на вирус корона, а тренутно је 37 активних случајева - рекла је Тепавчева и додала да је ријеч о особама средње и млађе животне доби.

Она је истакла да пацијенти имају блажу клиничку слику и да могу бити у кућној изолацији.

- Постоји један кластер за који везујемо дружење у природи и за који везујемо око шест позитивних особа, док су остала лица породични контакти раније регистрованих позитивних особа. Овдје убрајамо и сва лица која се због повишене температуре и осталих симптома који упућују на вирус корона јављају у ковид амбуланту Дома здравља Градишка - навела је Тепавчева.

Она је напоменула да се у ковид одјељењу градишке болнице налазе четири лица из Градишке и по једно лице из Лакташа и Козарске Дубице, те додала да је једно лице из Градишке смјештено на Клиници интензивне медицине Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци.

Према њеним ријечима, јутрос је једно лице из Козарске Дубице које је било хоспитализовано на ковид одјељењу Болнице Градишка преминуло од посљедица вируса корона.

Она је појаснила да већина нових регистрованих пацијената има изражену клиничку слику и немају придружене болести, за разлику од почетка пандемије, када су хронични болесници чешће оболијевали.

Према њеним ријечима, све старосне групе су угрожене и јако је важно да позитивни пацијенти наведу све контакте како би било смањено ширење заразе.

Она је апеловала на све грађане да се јаве породичном љекару уколико се појаве било какви симптоми који упућују на инфекцију вирусом корона.

Тепавчева је напоменула да се контакти позитивних лица упућују у кућну изолацију која траје 14 дана, с тим да је први дан изолације датум посљедњег контакта са зараженом особом, а за лица која су обољела сада важи правило 10 дана од почетка симптома и три дана без симптома, када напуштају самоизолацију без поновног тестирања.

Она је упозорила грађане да је највећа опасност од заразе током већих окупљања, породичних прослава и подсјетила да се и даље препоручује ношење маске у затвореном простору, лична и дезинфекција просторија, као и поштовање дистанце и ношења маске на отвореном уколико се не може испоштовати дистанца од два метра.