latinica  ћирилица
11/08/2020 |  16:05 | Аутор: Блиц

Папа одлучио: О финансијама Ватикана бринуће жене

Папа Фрањо је у нови сазив Економског савјета именовао чак шест жена стручњака, међу којима су бивша ризничарка принца Чарлса и некадашња министарка у влади Тонија Блера.
Ватикан (Фото:Fotolia/Whitewizzard) -
Ватикан (Фото:Fotolia/Whitewizzard)

Бивша ризничарка принца Чарлса и некадашња министарка образовања и саобраћаја у британској влади Тонија Блера су међу шест жена које је папа Фрања изабрао у нови сазив савета који надзире ватиканске финансије, преноси Bankar.me.

Ово је први пут да су жене експерти из пословних, банкарских и академских кругова именоване у Економски савјет основан 2014. године, што је знак да поглавар Римокатоличке цркве испуњава обећање да ће унапредити родну равноправност у ватиканској администрацији.

У ово 15-члано надзорно тијело, којим ће предсједавати минхенски надбискуп и кардинал Рајнхард Маркс, ушле су двије Британке, Лезли Ферар, која је седам година бринула о финансијама принца од Велса, и Рут Кели, бивша најмлађа министарка у Блеровој влади и чланица утицајне католичке организације "Опус Деи".

Међу експертима изабраним у Економски савјет су и професорка њемачког јавног права Шарлот Кројтер-Киркхоф, угледна банкарка из Берлина Марија Колак, али и двије успјешне пословне жене из Шпаније, Ева Кастиљо Санз и Марија Консепсион Осакар Гараикоечеа.

Донедавно најутицајније жене у најмањем граду-држави на свијету биле су Барбара Јата, директорка Ватиканских музеја, и Кристијан Мари, замјеница шефа канцеларије за односе са јавношћу.

Да су у Ватикану почели да дувају нови, прогресивни вјетрови, осјетило се још прошле године, када је Фрањо именовао и прве четири жене за савјетнике Бискупског синода, институције основане прије пола вијека.

У јануару је папа направио велики искорак када је именовао и прву жену на високу дужност у државном секретаријату Ватикана, којим традиционално доминирају мушкарци.

Италијанка Франческа ди Ђовани преузела је новоосновану канцеларију за односе са државама и тако практично постала једна од два замјеника шефа дипломатије Свете столице и надбискупа Пола Галагера.

Каса Римске курије није баш у најбољем стању, не само зато што су ове године због пандемије короне смањени приходи од улазница за ватиканске музеје, већ и због серије финансијских скандала у које су уплетени утицајни кругови у Католичкој цркви.

Да би зауставио разгранате и добро уходане канале којима се новац из ватиканске касе одливао у џепове мафије, блиских рођака и пријатеља, римски понтиф је 1. јуна донио нови закон за сузбијање корупције.

Убудуће, уносни послови ће се додјељивати на основу строго контролисаног јавног надметања. Успостављање централизоване контроле над уговорима за набавку робе и услуга требало би да раскрсти са старом праксом по којој су конгрегације и ватиканске канцеларије ове послове склапале по свом нахођењу.

Ова реформа долази послије великог финансијског скандала – пропалог улагања у луксузне некретнине у центру Лондона, које је бацило сјенку на врх Католичке цркве.