latinica  ћирилица
11/08/2020 |  17:06 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Три свједока препознала Kесеровића у фотоалбуму

Истражилац Агенције за истраге и заштиту БиХ рекао је данас на суђењу Јасмину Кесеровићу, оптуженом за ратовање у Сирији, да су три свједока у предоченом фотоалбуму препознала оптуженог.
Јасмин Кесеровић - Фото: Screenshot/YouTube
Јасмин КесеровићФото: Screenshot/YouTube

Истражилац, чије име је одлуком Судског вијећа забрањено објављивати, рекао је да је његов задатак био да обави радње препознавања са три свједока - заштићеним свједоком Н-2, те повратницама из Сирије Амином Кечо и Сеџидом Дедић.

Он је потврдио да су свједоци на једној од шест фотографија у фотоалбуму препознали оптуженог Кесеровића, преноси Бирн.

- У сва три случаја била је позитивна идентификација, свједоци су препознали Кесеровића - рекао је истражилац.

Адвокат оптуженог Сенад Дуповац је приликом испитивања свједока навео да ће га испитати на околности законитости предузетих радњи.

Он је рекао да у записнику Амине Кечо са препознавања није садржан опис лица, те да се у изјави у дијелу за опис наводи "да га познаје онолико колико га познаје".

- Заштићени свједок је описао да има дужу косу, а од шест фотографија које сте презентовали, само је једна особа са дугом косом - рекао је Дуповац, на шта је свједок појаснио како су то фотографије којима се у том тренутку располагало.

Дуповац је рекао да у трећем записнику Сеџида Дедић наводи како је Кесеровић особа слабе тјелесне грађе, смеђе косе и нижег раста, при чему се, како је рекао, подудара само карактеристика смеђе косе.

У додатном испитивању тужиоца Ћазима Хасанспахића, свједок је појаснио да су свједоци који су вршили препознавање раније саслушавани, те су ту дали описе на основу којих су и вршене радње препознавања оптуженог Кесеровића.

Вјештак Тужилаштва БиХ Муниб Дедовић, запослен у Одјељењу за криминалистичку технику и форензику МУП-а Кантона Сарајеву, утврђивао је идентитет оптуженог Кесеровића упоређивањем отисака са Међународног аеродрома Сарајево са отисцима изузетим од Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену БиХ.

- Утврђено је да отисци потичу од исте особе. Отисци су истовјетни, припадају Јасмину Кесеровићу - рекао је Дедовић.

Предсједавајући Судског вијећа Ненад Шеледа, по завршетку саслушања свједока и вјештака, рекао је да је оптужени дописом Суду тражио да комуницира и дружи се са осталим оптуженима који су били у Сирији.

Будући да се Тужилаштво до данашњег рочишта није изјаснило по овом питању, Хасанспахић је рекао да ту одлуку препушта притворској јединици.

Наставак суђења заказан је за 20. август.