latinica  ћирилица
11/08/2020 |  19:16 ⇒ 12/08/2020 | 08:55 | Аутор: РТРС

Нижи разреди у Србији иду у школе, али са скраћеним часовима (ВИДЕО)

У Србији је у посљедња 24 часа регистровано 235 обољелих од вируса корона, шесторо је преминуло, док је 91 пацијент на респиратору. Бројке су охрабрујуће, а власти у Србији планирају вратити ђаке у клупе у новој школској години. Предвиђено је неколико модела.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Уколико не буде промјене у епидемиолошкој криви до првог септембра, након готово пола године зазвониће школско звоно за ђаке од 1. до 4. разреда. Петаци и старији ће један дан у школу, други онлајн, за средњошколце и студенте још се разматра.

- Мора се испоштује правило од четири квадрата по једној особи, те да смањимо број на два одјељења - рекао је Младен Шарчевић, министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

Модел су у министарству правили више од мјесец дана. Анализа је показала да 22 одсто родитеља дјеце до 12 година нема могућност да остане код куће приликом онлајн наставе.

С друге стране, наставници се боје да нико није водио рачуна о њиховим могућностима приликом израде тих модела.

- Ако је настава и у школи и онлајн, како ће исти наставници да предају - питају се у Синдикату просвјете Србије.

Родитељи ће бити обавезни да ђацима мјере температуру прије сваког поласка у школу. Обавезно је и прање руку и дезинфекција након уласка, те ношење маске до самог сједања у клупу.

- Ученици маску могу да скину тек по сједању у клупу али препоручујемо да се она носи стално - истакао је Предраг Кон, епидемиолог.

Родитељи који се ипак плаше да дјецу шаљу у школу, то нису ни обавезни.

Надлежни кажу да је ово најоптималнији модел, а ако не буде функционисао, увијек могу да се врате на пуну онлајн наставу, која се показала дјелотворна.